VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

11 apr 2014

Tradizioni di Pasqua in Val Canale

Anche in Val Canale si sono conservate molte tradizioni per il periodo pasquale. I riti cominciano già la domenica delle Palme, che in questa zona viene chiamata «cvetnica», ovvero «domenica fiorita». Prima della messa c’è la benedizione dell’olivo e del «prajtl», composto da rami di amento, ginepro e pruno legati attorno ad un bastoncino di legno di nocciolo o noce. Sul «prajtl», che viene abbellito con nastrini colorati, di solito, si appendono mele, arance, ovetti di cioccolato, biscotti e «brezel». A portare il prajtl a benedire sono i bambini. Questo particolare «bouquet» rimane nelle case tutto l’anno. Alcuni lo mettono nel campo, nell’orto o in stalla. Chi lo mette in stalla sta bene attento a fissarlo sulla porta, in modo tale che le mucche dirette al pascolo, passandovi sotto, vengano benedette.

Velikonočne navade v Kanalski dolini


Tudi v Kanalski dolini je z vidika velikonočnih običajev kar pestro. Vrsta običajev se začne na »cvetno nedeljo« pred Veliko nočjo. Pred mašo blagoslovijo po cerkvah oljko in »prajtl«. Slednji je sestavljen iz vej, ki so skupaj zavezane na lešnikovo ali orehovo palico; med vejami razlikujemo mačice, brinje in vrsto trnja. Na prajtl obesijo pomaranče, jabolka, čokoladna jajčka, piškote in preste; okrasijo ga še s trakci nežnih barv. Na blagoslov ga nesejo otroci, nato prajtl ostane v hiši celo leto. Veliki teden po domačem imenujejo »blika nadelja«. Po kanalskih vaseh se življenjski ritem bistveno spremeni med četrtkom in soboto. Med četrtkovo večerno mašo v spomin na zadnjo večerjo utihnijo zvonovi in namesto njih otroci ob določenih trenutkih ropotajo po vasi z napravami, ki jih v Kanalski dolini imenujejo »čiček«, »kariola« in »brklca«. Na splošno rečeno, gredo v Ukvah, Naborjetu in Žabnicah zjutraj, ob 12. in pol ure pred vsakim verskim obredom; v Ovčji vasi pa tudi zgodaj zjutraj – okrog 4. ure. V vsaki cerkvi je božji grob, v katerem med petkovo liturgijo postavijo moštranco z Najsvetejšim v spomin na kristusovo smrt. Od takrat se začne »uahtanje« (nadzorovanje) božjega groba. Prostovoljni gasilci iz vseh omenjenih vaseh nepretrgano stražijo božji grob od petka zvečer do sobote žvečer, medtem ko gredo Kanalčani v cerkev častit božji grob. Na veliko soboto sta tudi stari navadi, da popoldne blagoslovijo jedi in da tik pred večerno mašo blagoslovijo ogenj in vodo.

http://www.dom.it/velikonocne-navade-v-kanalski-dolini_tradizioni-pasquali-in-val-canale/

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

dialetti della Benecia/Slavia friulana

dialetti della Benecia/Slavia friulana

grafia testi

grafia testi

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir