VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

grafia testi

grafia testi

30 apr 2015

Valcanale-Slovenia meglio a cavallo-Iz Kanalske doline v SLO lažje na konju


In Valcanale è di attualità la questione degli insufficienti collegamenti viari con la Slovenia, attualmente ancor più problematici a causa della chiusura, causa frana, della strada per il passo del Predil. «È più facile – scrive Luciano Lister – andare in Slovenia in bici, a piedi o addirittura a cavallo»

Prehod Predel, ki povezuje trbiško občino z bližnjim Posočjem, ostaja še naprej zaprt zaradi plazu, ki se je pojavil na koncu marca na cesti, ki tja pelje na italijanski strani. Iz Slovenije je obvoz urejen preko Vršiča, preko Učje ali preko Štupce. Kratko po plazu je direktor sektorja za dela na cestah pri družbi ANAS, Carmine Ferrara, sporočil, da bo ta cestna povezava med Italijo in Slovenijo zaprta najmanj mesec dni. Potem, ko si je osebje ceste družbe ogledalo območje skupaj z geologi, je ugotovilo, da so nad cesto še vedno nestabilne skale ter da je podporni zid poškodovan. Zato bi lahko nastale nevarnosti pri izvajanju potrebnih posegov. Kamenje so zdaj sicer odmaknili, a cestna družba Anas drži še naprej zaprto cestno povezavo na odseku od Rabeljskega jezera do nekdanjega mejnega prehoda. Specializirano podjetje še vedno izvaja potrebna popravljalna dela, saj za zdaj cesta še naprej ne odgovarja potrebnim varnostnim standardom. Zaprtje ceste povzroča kar nekaj težav ljudem, ki bivajo v Zgornejm Posočju in ki se dnevno vozijo z avtom na službo v Kanalsko dolino, saj so obvozi precej daljši. Trenutno stanje povzroča težave tudi mnogim Rabeljčanom, ki imajo sorodnike onstran meje ali ki se pogosto vozijo na nakupe v Slovenijo. Samoumevno ima zaprtje cestne povezave slabe posledice tudi za turistični promet iz Slovenije v Italijo. Da bi šli v Slovenijo iz Kanalske doline, je za zdaj edina možnost mimo nekdanjega mejnega prehoda Rateče pri Beli peči. Gre omeniti, da so povezave iz Kanalske doline v Slovenijo na splošno še naprej precej nerazvite. Železniške povezave ni – saj že zdavnaj ne obstaja železnica med Trbižem in Jesenicami – in je dandanes namesto nje kolesarska steza. Tudi neposrednih avtobusnih povezav ni. Kdor nima avta in vozniškega dovoljenja, lažje gre v Slovenijo s kolesom, peš ali morda s konjem. (Luciano Lister) 
dal dom

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir

Costume Valtorre

Costume delle donne dell'alta Valtorre di circa 90 anni fa.I costumi sono stati trasformati in abiti da portare ogni giorno.Questo è il motivo della loro sparizione.