1 mar 2016

Gli sloveni non sono quattro gatti-Kanalski Slovenci niso štiri mačke

In una gremitissima sala del centro culturale comunale “Julius Kugy” a Tarvisio, venerdì 26 febbraio a Tarvisio è stata celebrata la Giornata della cultura slovena. Ospite della manifestazione è stato il ministro per gli Sloveni nel mondo, Gorazd Žmavc, che ha tenuto il discorso ufficiale ed elogiato il grande impegno delle organizzazioni locali per la lingua e la cultura slovena. Sono intervenuti anche il vicepresidente del Consiglio regionale, Igor Gabrovec, l’assessore alla cultura di Tarvisio, Nadia Campana, il sindaco di Malborghetto-Valbruna, Boris Preschern, il sindaco di Bled, Janez Fajfar, il presidente della Confederazione delle organizzazioni slovene, Walter Bandelj, la presidente del centro Planika, Nataša Gliha Komac, e la presidente dell’associazione “don Mario Cernet”, Anna Wedam. “Sono particolarmente felice di vedere la sala piena e quest’anno, oltre agli importanti ospiti, tanti sloveni della Valcanale. La serata l’abbiamo organizzata in primo luogo per questi ultimi. Dicono che in Valcanale gli sloveni sono quattro gatti, ma questa sera possimo constatare che non è proprio così”, ha affermato.

V kulturnem centru na Trbižu je bilo v petek, 27 februarja, zvečer precej slovesno ob Dnevu slovenske kulture, ki so ga letos spet skupaj soorganizirale vse kanalskodolinske slovenske ustanove. V pestrem programu so nastopili otroci iz osnovnih šol v Kanalski dolini; otroci in mladostniki, ki obiskujejo tečaje slovenskega jezika; gojenci glasbene šole Tomaž Holmar in Marij Kogoj; goriški otroški pevski zbor Emil Komel; žabniška skupina »Doganîrs« z narodnozabavno glasbo in moški pevskega zbora »Triglav« z Bleda. In še posebna gosta bariton Ivan Andres Arnšek in citrar Tomaž Plahutnik. Slavnosni govornik je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, poudaril pomen slovenskega kulturnega praznika, ne samo za Kanalsko dolino, ampak tudi za Republiki Slovenijo. »Prešernov dan utrjuje vezi med matico in zamejstvom, kulturni praznik pa širi obzorja in medsebojna poznavanja, prijateljstva in krepi pripadnost«, je v nadaljevanju dejal minister Žmavc. Izrazil je tudi veliko pohvalo krajevnim društvom za njihovo dosedanje delo, predvsem v sposobnosti njihovega povezovanja in sodelovanja za skupne projekte. Zahvalil se je tudi učiteljicam slovenskega jezika, za njihov trudi in neprecenljivo delo na področju poučevanja slovenskega jezika, ki pa ga je potrebno čimpreje urediti v sistemski krepitvi javnega italijanskega šolskega sistema. Spregovirili so tudi predsednica Planike Nataša Ghliha Komac, trbiška odbornica za kulturo Nadia Campana, naborješko-oški župan Boris Preschern, blejski župan Janez Fajfar, podpredsednik deželnega sveta FJK Igor Gabrovec, predsednik SSO Walter Bandelj in predsednica združenja don Mario Cernet Anna Wedam. Slednja je poudarila: “Ta dogodek je izrednega pomena v okviru kulturnega življenja vsake slovenske zamejske skupnosti. V veselje mi je tudi, da je nocoj dvorana nabito polna ter da je letos med občinstvom ob pomebnih gostih veliko slovensko govorečih Kanalčanov. To prireditev smo soorganizirali najprej zanje. Nekdo pravi, da nas je blizu Tromeje štirih mačk. Danes zvečer lahko vsi skupaj ugotavljano, da ni tako.” Spomnila je, da je združenje Cernet bilo ustanovljeno že leta 1997 in bo torej naslednje leto zabeležilo dvajsetletnico svojega obstoja. “Med nami se zelo veselimo prisotnosti mladih – je nadaljavala -. Ugotavljamo, da se mladi v slovenskih družinah še vedno zanimajo za ohranjanje slovenske kulture. Treba jih je samo privleči. Drugače bi si ne razložili dejstva, da je veliko mladih na primer tudi v domačih zborih, kjer se poje tudi slovensko. Če bi se ne zavedali svojih korenin, nocoj bi ne razpolagali z vsemi otroki na odru ter z dvema napovedovalkama Mojco in Rossello, ki doma govorita slovensko a ki nista imeli možnosti, da obiščeta šolo s slovenskim učnim jezikom. Bodočnost imamo. S trijezično šolo bi naša skupnost lahko kulturno napredovala in marsikaj dosegla. Saj mi nismo samo raziskovalni in etnografski material. Naše izročilo je še vedno živo in mora ostati živa stvar.”
http://www.dom.it/kanalski-slovenci-niso-stiri-macke_gli-sloveni-non-sono-quattro-gatti/

V nedeljo, 6. marca 2016, ob 17,30 bo na valovih Radia Trst A v rubriki "Oddaja iz naših krajev" na sporedu posnetek letošnjega Dneva slovenske kulture v Kanalski dolini!

Domenica 6 marzo alle 17.30, sulle frequenze di Radio Trst A, nella rubrica "Oddaja iz naših krajev" sarà trasmessa la registrazione della Giornata della cultura slovena in Valcanale di quest'anno!

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri