6 mar 2016

Ricordi e testimonianze di Mečana/Mezzana a Lubiana - Zgodbo Kozakov v Mečani predstavijo v Ljubljani

L'8 e 9 marzo 2016 a Lubiana si terranno le giornate del film etnografico che dal 2007 è organizzato dal circolo etnologico sloveno,dal museo etnologico e dal centro di ricerca SAZU.
Quest'anno sono stati scelti "I ricordi  e testimonianze  di Mečana/Mezzana 1945" di Giacinto Iussa.E' un breve  documentario che racconta della fine della 2 guerra mondiale quando i Cosacchi alleati con i Tedeschi occuparono il Friuli ed in particolare il tentativo di stupro di una ragazza di  Mečana/Mezzana salvata dai partigiani.

Prihodnji teden se v Ljubljani odvijajo Dnevi etnografskega filma, ki jih od leta 2007 organizirajo Slovensko etnološko društvo, Slovenski etnografski muzej in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Festival je posvečen etnografskim dokumentarnim filmom, ki jih ustvarjajo etnologi in antropologi zaposleni v muzejih, fakultetah in raziskovalnih ustanovah, pa tudi neodvisni filmarji in dokumentaristi. Organizatorji so med temi letos izbrali tudi Giacinta Iusso, ki bo predstavil delo ‘Spomini in pričevanja Mečana/Mezzana 1945’, ki ga je pripravil leta 2005. Kratek dokumentarec pripoveduje o času proti koncu druge svetovne vojne, ko so Kozaki, ki so se takrat bojevali na nemški strani, zasedli Furlanijo. Prišli so tudi v vasico Mečana v občini Špeter, kjer so hoteli posiliti dekle, ki je klicala vaščane na pomoč. Slišali so jo partizani, ki so bili v bližini, in ji priskočili na pomoč. Začeli so streljati v prazno, da bi spravili Kozake v beg in bi se lahko z njimi spopadli izven vasi, da ne bi po nesreči škodili vaščanom. Pa ni šlo vse tako, kot so si zamislili. Iussa, ki je med drugim predsednik Društva beneških umetnikov in sam slikar, je doma iz Petjaga, živi v Števerjanu. Diplomiral je na Državnem zavodu za likovno umetnost v Gorici. Poučeval je likovno vzgojo in risanje na srednji šoli. Film ga je od nekdaj zanimal. Ko je imel 14 let, si je kupil prvo 8-mm kamero in z njo je snemal razne vsakdanje prizore. Pozneje je dobil boljšo 8-mm kino kamero, Quarz 5, in z njo v 70. letih prejšnjega stoletja že resneje snemal dogodke z etnografskimi vsebinami. To delo je nadaljeval s sodobnejšo snemalno tehnologijo. Filmu se je pridružil kot samouk. Zelo ga zanimajo vprašanja fotografije in kompozicije. Njegova glavna motivacija za snemanje je ljubezen do filma kot izraznega sredstva, ki po njegovem mnenju življenje prikaže najbliže realnosti. V središču njegovega zanimanja je rodna Benečija. Iussa meni, da je snemanje videodokumentacije edini način, da potomcem posredujemo resnično podobo domačega prostora, njegov razvoj in spreminjanje.
http://novimatajur.it/cultura/zgodbo-kozakov-v-mecani-predstavijo-v-ljubljani.html

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri