VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

18 lug 2016

Melodije v Kanalski dolini - Melodie in Valcanale


L’Associazione/Združenje «Don Mario Cernet» organizza in collaborazione con le Parrocchie di Valbruna/Ovčja vas e Camporosso/Žabnice e con l’aiuto della comunità il ciclo di tre concerti dal titolo «Melodije na vasi/Melodie in paese». I concerti si svolgono nella chiesa di S. Dorotea a Camporosso e nella chiesa della Ss. Trinità a Valbruna, sempre dalle 20.30. Il primo si è tenuto giovedì 14 luglio a Camporosso. Nella chiesetta di S. Dorotea si sono esibiti il «Singkreis Hohenthurn» di Hohenthurn/Straja vas (Carinzia) e Giacomo Marcocig di Camporosso col suo euphonium. Ad arricchire ulteriormente il programma del primo concerto è stata Francesca Comello, che parlerà degli affreschi che decorano la chiesetta di Santa Dorotea. Il secondo avrà luogo giovedì 21 luglio ancora nella chiesa di S. Dorotea con protagonisti l’ottetto Lussari e Simone Moschiz al sax. Giovedì 5 agosto nella chiesa della Santissima Trinità a Valbruna, dove si esibiranno l’ottetto carinziano Suha di Neuhaus, Sabina Wiegele e Isabelle Hassler.

V letošnjem poletju je v Kanalski dolini ob tradicionalnih vaških žegnanjih in raznih dogodkih utrip precej glasbeni. Združenje »Don Mario Cernet« organizira v sodelovanju z Župnijama Ovčja vas in Žabnice in s pomočjo domačinov niz treh koncertov z naslovom »Melodije na vasi«. Koncerti se odvijajo v žabniški cerkvi svete Doroteje in v oški cerkvi svete Trojice, vedno s pričetkom ob 20.30. Prvi koncert je bil v četrtek, 14. julija, v Žabnicah. V cerkvi svete Doroteje sta nastopila »Singkreis Hohenthurn« iz Straje vasi/Hohenthurn (A) in Žabničan Giacomo Marcocig s svojim evfonijem. Program prvega koncerta je obogatila še Francesca Comello, ki bo spregovorila o freskah, ki krasijo žabniško cerkvico svete Doroteje. Združenje Don Mario Cernet nadaljuje na poti ovrednotenja bogatega narečnega zaklada v Kanalski dolini in bo tako v okviru dogodka poskrbelo za kratek poseg v vaški slovenski govorici. Spet v cerkvici svete Doroteje se bo v četrtek, 21., odvijal drugi koncert, ko bosta nastopila priljubljeni domači Višarski oktet in še Žabničan Simone Moschitz s svojim saksofonom. Tretji in zaključni koncert bo pa v Ovčji vasi in bo nekako uvod v tamkajšnja vaška praznovanja, ki se bodo odvijala med prvim vikendom avgusta. V cerkvi svete Trojice bo v petek, 5. avgusta, nastopil zelo priljubljen Oktet Suha iz Suhe/Neuhaus (A); ob njem pa bosta nastopili tudi Sabina Wiegele in Isabelle Hassler. Po vsakem koncertu bo poskrbljeno za manjšo pogostitev. Na združenju se še posebej veselijo, da je želja za ta niz koncertov prišla s teritorija in da so domačini navezali stike z njimi. Tovrstni dogodki prispevajo k ohranjanju slovenske besede in tradicije slovenskega petja v Kanalski dolini. Zadnji koncert v Ovčji vasi bodo posvetili vaškim cerkvenim pevkam, ki so v preteklosti tam pele. V Ovčji vasi, kjer je nekoč obred bil dvojezičen, se je namreč pelo slovensko še sredi prejšnjega stoletja. Niz koncertov se bo odvijal pod pokroviteljstvom Občin Trbiž in Naborjet- Ovčja vas, Gorske skupnosti za Guminsko, Železno in Kanalsko dolino ter s finančno podporo Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

dialetti della Benecia/Slavia friulana

dialetti della Benecia/Slavia friulana

grafia testi

grafia testi

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir