VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

28 ott 2016

Zakaj so Vahti jesenska pomlad / Ecco perché l’1 e 2 novembre torna la primavera

Vahti se parkažejo, kadar je jesen že naredila veliko pot an se je luč dneva zmanjšala, četudi po buj vesokih vaseh, kakor Dreka, Gorenj Tarbij an Matajur imajo še ‘no uro vič luči, ku vasi v dolinah. A se zna zgoditi, de se tenčas pokaže tudi snieg an so britofi v bielim takuo, de tista lahka oddeja ponuja mir an tolažbo za tiste, ki jočejo za kajšno prerano smart.
Vahti pa so nieka ponoviteu pomladi, zak’ nas povežejo s tistim pomladanskim jutram, kàr je Kristus ustù od martvih.Vahti so prù tuole, praznik novega življenja vsieh svetih, ki niso utekli od telega sveta, ampa so mu blizu, takuo de mi ahtamo na njih parsotnost. Ostanejo znami kot nesmartne priče Kristusovega ustajenja.
Tela miseu nam pomaga, dati pravi pomien telemu prazniku, de tudi v nas zbudi an zmočnieje viero. An je tudi začetak našega ustajenja, ki je prù povezano z viero. Tuole vaja posebno za parvi november. Drugi dan je pa posvečen viernim dušam, ki so se ločile od naše družine an žlahte, takuo, ki smo se jih navadli spuomniti v mladih lietah.
Za glih reči, v telih dvieh dneh nie velike razlike, zak’ ti sveti an vierne duše spadajo pod adno samo kraljestvo Jezusa Kristusa. Te parvi so že popunoma v telim kraljestvu, te drugi pa so v nekakem predmestju, kjer se parpravjajo za vstop z njih an z našo molitvijo Zatuo skarb za te rance na smie poznati konca. Če je ries, de za Vahte imamo veliko udeležbo an obiščemo britofe, tuole na smie manjkati tudi v teku lieta. Zatuo mi je puno všeč, kàr vidim par Mariji Devici, de po maši naši ljudjè gredo na britof, ki je takuo blizu cerkve an na takim liepem prestoru, de ti odpre oči v nebesa, posebno kàr je lepuo vreme.
S telim spominam an s tolo molitvijo se darži nategnjena tista nit, ki nas parbliža viernim dušam, s katerimi an s tim svetimi smo edina apostolska Cierku, ki z nami živi v parčakovanju novega sveta, ki se je začeu v Kristusovem ustajenjam.
Marino Qualizza
Le ricorrenze di Tutti i santi e dei Fedeli defunti, l’1 e il 2 novembre, fanno esplodere la primavera in pieno autunno, perché indissolubilmente legate al radioso mattino in cui Cristo ha vinto la morte ed è risorto. Lo scrive il direttore responsabile del Dom, mons. Marino Qualizza.

1 commento:

  1. Zakaj so Vahti jesenska pomlad / Ecco perché l’1 e 2 novembre torna la primavera

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

grafia testi

grafia testi

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir

Costume Valtorre

Costume delle donne dell'alta Valtorre di circa 90 anni fa.I costumi sono stati trasformati in abiti da portare ogni giorno.Questo è il motivo della loro sparizione.