26 set 2017

Bitka na Kolovratu, telkrat za potardit, de je lepuo živiet v mieru

Ujska je lahko tudi spektakel, predstava, pa samuo, če ima namien potardit željo po mieru. Pru tuole je bla uprizoritev, ki jo je kulturno zgodovinsko društvo Triglav v sodelovanju s Kobariškim muzejem an Občino Tolmin organizalo v nediejo, 17. setemberja, na Kolovratu, kjer je urejen muzej na prostem. Stuo liet od tega so se tam avstro-ogarski an niemški sudati na adni strani, italijanski pa na drugi boril za an majhan, zlo majhan kos sveta.
Skupine iz Slovenije, Češke, Madžarske, Italije, Poljske, Nemčije an Avstrije, kupe je bluo vič ku 150 ljudi, so pokazal, kakuo se je zaries odvijala bitka. Začelo se je s simulacijo topniškega obstreljevanja (kanoni), kar je vič ku 50 eksplozij nomalo metru pred publiko zmetalo v luht zemljo an prah. Streljali so mitraljezi, zapokale puške an eksplodirale ročne bombe. Mišljeno je bluo tudi, de se bojo v luhtu spopadli roplani iz tistega cajta, pa magla an daž, ki se je tudi spremeniu v kazamor, nieso tuole dovolil.
Ob danajsti uri, takuo ki je bluo na programu, je vse začelo. Predstavu se je oktet Simon Gregorčič iz Kobarida, ki je zapieu ‘Oblaki so rdeči’, potle smo poslušali po sloviensko, italijansko an angleško razne zgodbe an pričevanja sudatu, ki so se v tistem kraju boril. Čul smo tudi glas tenorja, ki je zapieu namest tenorja iz Rima Laura Volpija, ki je stuo liet nazaj pieu na fronti.
Bitka je šla napri skor adno uro, le grede je špiker pravu, kakuo so se razne enote premikale na terenu. Na koncu je spet zapieu kobariški zbor, telkrat ‘Stelutis alpinis’. Škoda, de magla je vičkrat pokrila vse, takuo de se nie nimar lepuo videlo. Vseglih pa je bla na koncu publika zadovoljna. Novinarka iz Uidna je vprašala adnega organizatorja, ki dost krat se lahko tela bitka ponovi, ku telo nediejo, odgovor je biu: “Ankrat vsakih stuo liet!” (m.o.)

1 commento:

  1. Bitka na Kolovratu, telkrat za potardit, de je lepuo živiet v mieru

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri