12 set 2017

Naša zgodovina skozi objektiv Maria Magajne - La nostra storia attraverso l'obiettivo di Mario Magajna

Slovenski fotoreporter Mario Magajna je protagonist letošnje tradicionalne jesenske razstave, s katero Kulturno društvo Ivan Trinko vsako leto v Čedadu širši publiki predstavlja delo kakega uveljavljenega slovenskega umetnika oziroma ustvarjalca. Letos so se tako odločili, da čedajski in beneški publiki v sodelovanju z Občino Čedad, Beneško galerijo in Inštitutom za slovensko kulturo predstavijo dragocen opus “osebe, predane fotografiji, ki je dokumentirala zgodovino svojega mesta in Slovencev v Italiji nasploh,” je povedala predsednica KD Ivan Trinko Jole Namor na otvoritvi razstave, ki je bila v soboto, 2. septembra, v cerkvi S. Maria dei Battuti v Čedadu in se je je udeležil tudi župan Stefano Balloch.
Gre sicer za fotografije iz obsežne razstave, ki so jo lani, ob stoletnici fotografovega rojstva (letos pa mineva deset let od njegove smrti), priredili Slovenski klub, Narodna in študijska knjižnica, Kulturno društvo Bubnič Magajna in Slovenska kulturno-gospodarska zveza ter je bila že na ogled v Trstu in Gorici.
V Čedadu so razstavo razdelili v tri sklope. Prvi, najobsežnejši del, vsebuje izbor fotografij, ki jih je Magajna v svoji vlogi fotoreporterja posnel med leti 1946 in 1976 ter so bile objavljene v Primorskem dnevniku. Drugi sklop vsebuje avtorske fotografije, ki v njegovem opusu še posebno izstopajo z estetskega in s tehničnega vidika, tretji pa fotografije otrok. Magajna je imel namreč zelo rad otroke, pa tudi sicer so v njegovih fotografijah v ospredju predvsem ljudje, kot je razložil kustos Robi Jakomin, ki je publiki na kratko predstavil slovenskega fotografa in njegovo bogato zapuščino (Magajnov arhiv šteje približno 260 tisoč fotografij) ter samo razstavo, ki je sad skupinskega dela in pri kateri so sodelovali še Andrej Furlan, Martina Humar in Martin Lissiach.
Poseben, “beneški” sklop razstave “Mario Magajna fotograf”, pa je od sobote na ogled tudi v Špetru, kjer sta o Magajni in njegovem delu spregovorili Donatella Ruttar in Živa Gruden. V Beneški galeriji so namreč razstavljene fotografije, ki jih je Magajna posnel v Benečiji.
Stalno zbirko muzeja SMO pa zdaj bogati tudi videotriptih Paola Comuzzija, ki je posvečen Mariu Magajni in je nastal v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem. Osnova zanj so bila namreč pričevanja ljudi, ki so jih posneli v času lanske razstave v Trstu, posnetke pa je Comuzzi nato dopolnil in priredil za predvajanje na treh zaslonih.
Razstava “Mario Magajna fotograf” bo odprta do 30. septembra po naslednjem urniku: v Čedadu četrtek in petek 10.00-12.30, 16.00-19.00, sobota in nedelja 10.00-19.00; v Špetru vsak dan od 16. do 18. ure.
Kot so napovedali na odprtju razstave, pa so organizatorili pripravili tudi vrsto spremnih dogodkov. V četrtek, 14. septembra, se bodo poklonili spominu Brune Dorbolò s predstavitvijo njene knjige “Tala je naša zemja an mi smo nje snuovi”. 22. septembra, bo ob 18. uri voden ogled razstave (prijave na kdivantrinko@kries.it 0432/731386).
Dan kasneje, 23. septembra, bo v povezavi s Slofestom ob 16. uri voden obisk po slovenskem Čedadu v okviru projekta “Cividale, po slovensko Čedad”. Ob 19. uri pa bo koncert Barskega okteta. Ta dan pa bo posvečen spominu na Viljema Černa. Ob zaprtju razstave pa bo v soboto, 30. septembra, ob 20.30 v sodelovanju z Glasbeno matico koncert harmonikarskega orkestra GM Synthesis 4.http://novimatajur.it/cultura/nasa-zgodovina-skozi-objektiv-maria-magajne.html

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri