18 dic 2017

Attualità dalle valli del Natisone

Božič je tudi ljubezan do svoje zemlje, do vsega, kar so nam naši te stari zapustili. “Drevuo bo gor stalo, če so kornine glaboke”, an mi tele naše kornine jih muormo varvat.
Za kar se tiče Božič, jih lepuo varjejo, kjer molejo Devetico, kjer napravjajo jaslica mladi an stari kupe, kjer tiste dni priet nardjo vsi kupe kako stvar za sojo vas an ljudi…
Čudež se je lietos zgodiu an v Starmici. Odparli so staro Kuoškino hišo, ki je bla zaparta že nih osamdeset liet. Notar je vse ostalo, ku tekrat. “Tle nardimo naše jaslica, naš prežepjo”, je jau Marcello Franz – Katrin po domače, an vsi vasnjani an njih parjatelji so zvestuo sparjel telo idejo. Tu cierkvi, kjer so tele zadnje cajte prerunal strieho an postrojil, kar je bluo buj potriebno, so pod štengam ušafal podobe (statuine): stare, ponucane an vederbane. Kajšni je manjkala roka, drugi noga, trecji glava… Marcello jih je nesu Claudii v Petjag, kjer tudi on živi, an Claudia jih je lepuo postrojila. Grede so v staro hišo spejal luč, nomalo očedli, parnesli blizu mah an vse, kar kor, za sparjet svete podobe.
V saboto popudan je gaspuod nunac Natalino Zuanella – Božo, požegnu tele posebne jaslica. An jau: “V Starmici se bo nazaj rodiu Jezus.” Tele besiede povedo vse.
Seda bo Kuoškina hiša odparta vsak dan do 6. ženarja, od devete zjutra do pete popudan za sparjet vse tiste, ki bojo tiel videt tel božični čudež. Bi bluo lepuo, de bi gor šli tudi otroc, ki hodejo v vartac an v šuolo, zak na bojo videli “samuo” posebne jaslica, pa tudi tako hišo, kot so ble vse ankrat tle par nas tode. Zgodovina je an tuole.
Bohloni, Marcello, an hvala tudi vam, ki sta mu pomagal narest vsiem nam tel poseban božični šenk.

http://novimatajur.it/cronaca/v-starmici-se-bo-nazaj-rodiu-jezus.html

Na božični targ so paršli prodajat tudi iz Izole in Mire



Parbližno devetdeset prodajalceu je v saboto, 9., an v nediejo, 10. dičemberja, sodelovalo na lietošnjem božičnem targu ‘Stara diela za današnji Božič’, ki že štiernajst liet parkliče v Špietar, v telim cajtu, puno ljudi.
V toplih prostorih špietarske telovadnice so svoje pardielo ponujal obartniki, proizvajauci an kimeti iz Terskih, Nediških an Idarskih dolin, pa tudi sevieda iz Posočja. Tisti, ki so paršli buj od deleča, so bli iz Izole, blizu Kopra, an iz Mire, ki je pa ne deleč od Benetk. Parnesli so svoja diela tudi otroc šuol iz našega prostora, takuo ku predstavniki raznih prostovoljnih društeu. Zaries puno domačih an zdravih dobruot.
Se vsi spomino, da je biu parve dvie lieta božični targ na odpartem, an če je bluo liepo vreme, so vsi tarpiel zaradi mraza. Potle je Pro loco Nediške doline, ki organizira targ v sodelovanju s špietarskim kamunom, odločila, da ga bo runala v telovadnici an na bližnjem igrišču malega nogometa, an tela je bla zaries fajna ideja, s kero je božični targ ratu nimar buj velik an privlačen za tiste, ki želijo prodajat, an za tiste, ki želijo kiek kupit.
http://novimatajur.it/attualita/na-bozicni-targ-so-parsli-prodajat-tudi-iz-izole-in-mire.html

3 commenti:

  1. Cara Olga, è proprio vero, il natale non conosce confini! Bello anche questo! Ciao e buona settimana con un forte abbraccio e un sorriso:-)
    Tomaso

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri