VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

5 apr 2016

Il Giro d'Italia si avvicina


Mentre è partito il conto alla rovescia per la tappa del Giro d’Italia, che il prossimo 20 maggio interesserà le valli del Natisone e del Torre, crescono gli interventi affinché in quell’occasione non passi inosservata l’identità etnico linguistica slovena dei paesi attraverso i quali transiterà la carovana rosa. Un campanello d’allarme è già suonato con la presentazione della maglietta realizzata dal comitato «Valli in rosa» dove le scritte sono esclusivamente in italiano. Di contro, va nella giusta direzione lo striscione apposto dall’amministrazione municipale di Grimacco, sul quale il nome del Comune è riportato anche in sloveno. Un bell’esempio che dovrebbe essere seguito da tutti.

Benečija se prapravlja na »Giro d’Italia«. Nediške in Terske doline bojo v petak, 20. maja, prevozili profesionalni kolesarji (čiklisti), medtem ko bojo po le tistih ciestah dva dni potlé, v nediejo, 22. maja, pa amaterji. Parčakovati je na tavžinte ljudi, še posebno v vasi Matajur, v Kraju (Dreka), v Porčinju in v Podcirkvi, kjer bojo gorski cilji (Gran premio della montagna). Velik praznik športa bo in tudi velika promocija za turistično promocijo domačih kraju, ki jih bo televizija pokazala cielemu svietu. Kamuni in gorska skupnost so na dielu, de bi asfaltirali in očedili sviet ob ciestah, po katerih bojho vozili kolesarji. Dežela Furlanija Julijska krajina je z atuole dala ‘an milijon evru, Videnska provinca pa 500 tavžint evru. Turtistična, športna in tudi kulturna društva so se zbrale v komitate, de bi ob parložnosti »Gira« parpravli iniciative, de bi gostje spoznali lepote Benečije. Sauonski kamun, bo nagradiu (dau premio) svoji vasi, ki se bo pokazala z narlieušo oblieko. Kakor je bluo vičkrat poviedano, je trieba poskarbieti, de se bo videlo, de v Nediških in Terskih dolinah sta jezik in kultura slovenska. Seviede tuole bo arzvidno iz slovenskih tabel pred vasmi (a v kamunah Dreka in Ahten jih nie!) a bo potriebno slovensko identiteto pokazati tudi z drugimi iniciativami. Lepuo je, de je kamun Gramak napravu napis tudi s slovenskim imenam, žalostno pa je, de je komitat »Valli in rosa« parpravu majco samuo po italijansko. Že vič ku kajšen je vprašu, naj bojo parpravli majco tudi po slovensko (še buojš, če bo adna sama dvojezična majca!). Upati je, de bojo za tuole poskarbieli.
http://www.dom.it/kolesarski-giro-je-pred-vrati_il-giro-ditalia-si-avvicina/

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

dialetti della Benecia/Slavia friulana

dialetti della Benecia/Slavia friulana

grafia testi

grafia testi

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir