7 mag 2012

Primorska poje a Zavarh

SLOVIENSKA PIESEM ZADONELA TOU CIERKUCI V ZAVARHU

V nedijo, 29. aprila, terska vasica Zavarh je gostila zadnji koncert revije Primorske Poje, ki a je še lietos organizou Center za kulturne raziskave s pomočjo Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD). Biu je prisoten še predsednik Zveze Igor Tuta, ki je pozdraviu številno publiko rečoć, ke še lietos revija, ki liepo predstaulja veliko bogato sloviensko kulturo, je doró zliezla. “Za tele dobar uspeh naše manifestacijoni – je ǵau Tuta – to ma rećí Buoh loni ne kuj peucan, ki so duša usakaa koncerta, ma še organizatorjan, ki tej barščica Luisa Cher nu se veliko potrudijo, zake souse to poj po ti pravi poti“. Prau domačinka Luisa je po tersko pozdravila souse goste in rekla, ke tele inicijative so za Tersko dolino pouno važne, zake ta zemija na se šinje čoj žiu kos slovienskaa ozemlija. Luisa nie se pozabila rećí Buoh loni še profesorici Mileni Kožuh, ki je ba tudi prisotna u Zavarhu anu ki na pouno pomala zavarško komunitad za obnovitev slovienskih orgel Ivana Kacina.
Poten Angelina Sittaro je liepo predstavila po sloviensko nu po talijansko zlo kvalitetne kore, ki so lietos nastopali v Zavarhu. To so bili: VoS Pobegi (Pobegi), MePZ Igo Gruden (Nabrežina), ŽePZ Rože (Nova Gorica), MoPZ Kazimir Nanut (Kanal), MoPZ Izola (Izola) in DPZ Kraški slavček (Nabrežina).
Prau hćeri iz Nabrežine so zaključile zavarški koncert in naudušile s svojim vrhunskim petjem souse pošlusauce. Pred tem pa Luisa je še povabila na besiedo dobraa znanca Terske doline Tomaža Pavšiča, ki je poviedou, ke na je na liepa ideja končati revijo Primorska poje z liepin koncertom tou Terski dolini zatuo, ker tuole da jušto važnost ni zemiji, kjer še danes se čudežno uorí eno sloviensko narečje in ki zatuo se kaže tej najbuj zahodni sviet slovienskaa jezikounaa prostora.
http://www.novimatajur.it/main.php?page_id=articolo&id=1884

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri