28 mag 2015

Romarska sezona na Višarjah /Pellegrinaggi sul Lussari

Tudi letos se bo proti koncu pomladi začela poletna romarska sezona na višarsko svetišče.

Ob stari romarski pešpoti, ki gre iz Žabnic do Svetih Višarij, bo torej za romarje (in seveda tudi za turiste) po določenih urnikih redno obratovala žabniška žičnica. Prvič bo žičnica spet odprta v soboto 30. maja – in bo potem obratovala vse do 2. junija. Potem bo odprta samo v soboto in nedeljo vse do 14. junija; od 20. junija do 20. septembra pa bo obratovala dnevno. Spet bo obratovala samo v soboto in nedeljo proti koncu sezone – vse do nedelje 4. oktobra. Kolikor zadeva urnike, bo žičnica obratovala od 9. do 17.15 ob delavnikih ter od 8.30 do 18.15 ob nedeljah in praznikih. Žabniški župnik msgr. Dionisio Mateucig, ki je pristojen tudi za višarsko svetišče, nam je pojasnil, da bodo maše ob delavnikih ob 10., 11. in 12.; ob praznikih pa tudi popoldne in sicer ob 15.
Msgr. Mateucig, ki je letos med štirimi slovenskimi zlatomašniki iz videnske pokrajine, bo zelo verjetno obhajal zlato mašo prav na Višarjah. Med najpomembnejšimi dogodki v okviru letošnje romarske sezone, ki jih je župnik Mateucig omenil, so najprej letošnja izvedba Srečanja treh dežel, potem pa tudi Romanje treh Slovenij, ki se bo odvijalo v nedeljo 2. avgusta.
Veliko romarjev bo zelo verjetno tudi ob prazniku Marijinega vnebovzetja 15. avgusta.
Poletna romarska sezona se bo sicer otvorila in zaključila z dvema procesijama po višarski vasi. Prva se bo odvijala v nedeljo, 14. junija; druga pa prav za zadnjo nedeljo obratovanja žičnice (4. oktobra).
Po starem izročilu, je žabniški pastir leta 1360 iskal izgubljene ovce in jih končno našel prav na Višarjah. Klečale so okrog rušja. V grmovju je pastir našel lesen kip Marije z Detetom. S sabo ga je odnesel k župniku v Žabnice. Naslednij dan pa se je kip čudežno vrnil na Višarje. Čudež se je ponovil: Tretji dan, ko so kip še enkrat nesli v Žabnice, vendar so ga kasneje ponovno našli na Višarjah. Z dogajanjem je žabniški župnik seznanil oglejskega patriarha, ki je dal postaviti kapelico na kraju, kjer so našli sveto podobo.
Od te prve kapelice ni ostalo nič; med stoletji je pa nastalo današnje svetišče, ki dandanes povezuje Slovence, Furlane, Nemce in Italijane.

Il 30 maggio riprende a funzionare la funivia sul Lussari. Questo giorno inizierà ufficialmente la stagione dei pellegrinaggi. Fino al 14 giugno la funivia sarà aperta solo sabato e domenica. Dal 20 giugno al 20 settembre sarà attiva ogni giorno. Dal 20 settembre al 4 ottobre poi solo nei weekend. Gli orari sono i seguenti: feriali 9-17.15, festivi 8.30-18.15. Nelle giornate feriali le sante messe saranno alle 10, 11 e 12. Nei festivi, invece, oltre a questi orari, una santa messa verrà celebrata anche alle 15.
dal dom

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri