17 dic 2018

Vida Rucli na odru Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani s predstavo “Krajine svobode”

Vida Rucli sul palco del teatro giovanile di Ljubljana con Paesaggi della libertà"

Tri ženske različnih starosti so protagonistke gledališke predstave Krajine svobode, ki je nastala v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in v zasnovi ter režiji Ane Vujanović in Marte Popivoda ter je imela svojo premiero v četrtek, 29. novembra in bo na sporedu do jutri, 6. decembra prav v prostorih Mladinskega gledališča v Ljubljani.
Ena od protagonistk je Benečanka Vida Rucli, ki prvič igra v neki gledališki predstavi, pred leti pa je igrala v filmu Vlada Škafarja ‘Mama’.
Krajine svobode – tako igro predstavi samo gledališče – so umetniško-politično popotovanje po krajinah protifašističnega in komunističnega spomina, ki ga ni strah poetičnosti, čustvenosti, čutnosti in eksperimentalnosti, hkrati pa konceptualno in racionalno zarisuje problem izbrisa tega spomina iz današnje evropske družbe. Na podlagi dokumentarnega besedilnega gradiva, kakršno so dnevniki partizank iz druge svetovne vojne in intervjuji z njimi, odpira širša vprašanja o protifašističnih herojinjah, o ženskem obrazu vojne ter odnosu med spominom in zgodovino.
Gre za neko ‘drugo pobodo’ vojne, za ženski vidik, ki namesto junaških zgodb o moških herojih pušča več prostora vsakodnevnemu življenju in čustvom in ki sta jo režiserki, obe iz Beograda, oblikovali na podlagi pričevanj treh žensk. Interpretirajo jih Damjana Černe, Katarina Stegnar in Vida Rucli. Vida, doma z Les (garmiška občina), končuje svoj univerzitetni študij na fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.


http://novimatajur.it/cultura/vida-rucli-na-odru-slovenskega-mladinskega-gledalisca-v-ljubljani-s-predstavo-krajine-svobode.html

1 commento:

  1. Vida Rucli sul palco del teatro giovanile di Ljubljana con Paesaggi della libertà

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri