20 feb 2019

Nedieja bo v Špietre pravi pustni dan, posebno ponudbo je parpravu tud Inštitut za slovensko kulturo

A San Pietro al Natisone è tutto pronto per il Carnevale che  impazzerà sabato 23 febbraio e domenica 24.Si farà anche il mercato agricolo.La sfilata riempirà le strade domenica dalle ore 14 in poi.Sabato si inizierà alle 17.00 con i bambini che saranno intrattenuti dal mago Ursus.Alle 18.30 Antonio Trinco farà una dimostrazione d'intaglio delle maschere di legno.Saranno premiate le migliori maschere iscritte al concorso,i gruppi e i balli.Ci sarà la possibilità di andare con  l'autobus turistico“Benečija gor in dol” per conoscere la ricca cultura delle Valli del Natisone.

V Špietre je že vse nareto za velik Pust, ki bo tel konac tiedna, v saboto, 23., an nediejo, 24. februarja, kar bo tud kmetijski targ. Pustni senjam s povorko, ki bo špietarske ulice napunila v nediejo od 14. ure napri, runajo Bančinarji kupe z lokalnimi društvi an organizacijami (dolzdol ušafata ves program), med katierimi že cieu miesac parpravja pustno vzdušje tud Inštitut za slovensko kulturo z razstavo an delavnicami. V saboto se pustno veseje začne ob 17. uri, kar bojo na varsti otroc, ki jih arzveseli tud čarodej Ursus. Ob 18.30 pa bo kazu, kuo se runa maškere uon z lesa, Antonio Trinco, ki ima pru tel miesac an do 3. marca sojo razstavo v Beneški galeriji an muzeju SMO. Potle bo še konkorš, tekmovanje, za narlieuše maškere an skupine, an ples. V nediejo se začne s posebnim programom, ki ga je parpravu Inštitut za sloviensko kulturo kupe s turističnim uradom IAT an civilno službo. Ob 8. uri bo iz Čedada startal turistični avtobus “Benečija gor in dol” (prestora je samuo za 16 ljudi, zato pohitita rezervirat mesto), s katierim je že lansko polietje ISK v okviru projekta “Mi smo tu” pejau obiskovauce spoznavat bogato kulturno dediščino naših dolin. Telkrat se gre narpriet na malco na Vartačo, potle pa bo ogled muzeja Matajurja (v Mašerah). Ob 10.30 bo za potnike avtobusa an druge zainteresirane delavnica pustnih klabuku z Luiso Tomasetig, po kosilu pa še ogled pustnega sprevoda, kjer bojo maškere iz naših dolin, Posočja, pa tud iz Abrucev an od drugod. Ob 16.30 se bo avtobus vrnil v Čedad. Tisti, ki ostanejo v Špietre, pa bojo plesal s skupino Skedinj.

http://novimatajur.it/cronaca/nedieja-bo-v-spietre-pravi-pustni-dan-posebno-ponudbo-je-parpravu-tud-institut-za-slovensko-kulturo.html

1 commento:

  1. Nedieja bo v Špietre pravi pustni dan, posebno ponudbo je parpravu tud Inštitut za slovensko kulturo

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri