15 lug 2019

JAKOB ŠTELIN-JACOPO STELLINI

Pubblico dominio, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=3829338
Jacopo Stellini (Cividale27 aprile 1699 – Padova27 marzo 1770) è stato un abatescrittorefilosofo e professore di filosofia italiano.

Nato a Cividale (e non, come appare su altre fonti basatesi sull'errata lettura dell'atto di battesimo di un Jacopo Stulin, a Tribil di Sopra) nel 1699, si interessò di medicinamatematica e critica letteraria. Sebbene autore di svariate poesie, la sua fama è dovuta soprattutto al saggio in latino De ortu et progressu morum stampato nel 1740.
La sua concezione morale è di stampo aristotelico e sotto alcuni aspetti può essere considerato uno dei precursori della sociologia.
A lui è stato dedicato l'omonimo liceo classico di Udine, fondato nel 1808 e che nella sua biblioteca contiene gli scritti autografi di Stellini...https://www.wikiwand.com/it/Jacopo_Stellini

V Gorenjem Trbiju/Tribil superiore se je rodil slavni filosof JAKOB ŠTELIN

-Tu je predvsem pouk verouka v slovenščini. Obiskuje ga 32 otrok, ki jih pou- čujem v slovenčšini. Vendar moram reči, da je pri nas vse premalo otrok, naraščaja. Zato je zame vsak nov krst pri nas velik dogodek. Ko sem imel pred dnevi nov krst, po dolgih dveh letih, sem od veselja zvonil z vsemi zvonovi. Tako velik dogodek je namreč za nas rojstvo slehernega novega vaščana?-. Kako pa gledate na probleme slovenske narodnostne skupnosti v Benečiji?-.Rešitve v Benečiji ne bo toliko časa, dokler ne bomo imeli šol v slovenščini, šole bodo lahko dvignile našo nacionalno zavest. Žal so pri nas še ljudje, ki se sramujejo, da so Slovenci, ker mislijo, da je Jugoslavija, oziroma Slovenija, revna dežela: Vendar sam vem, da to ni res. Zato je treba voditi naše ljudi v Slovenijo, da se na lastne oči prepričajo o nasprotnem. Nekaj takšnih izletov smo že organizirali, morali pa bi jih še več. Na drugi strani pa menim, da bi morali tudi Slovenci iz matične domovine večkrat in številneje prihajati k nam, da bi se tako seznanili z nami in našimi problemi. Le takšno, obojestransko obiskovanje in sodelovanje, bo veliko koristilo vsem-, je zaključil naš razgovor župnik v Gorenjem Trbiju g. Emil Cenčič. Ko smo se poslavljali od Gorenjega Trbija, vasi, v kateri se je rodil eden največjih beneškoslovenskih mož, filozof Jakob Štelin, smo se spomnili, kaj je o tem našem velikem rojaku zapisal slovenski zgodovinar Simon Rutar v svoji knjigi "Beneška Slovenija": -še imenitnejši učenjak je Jakob Štelin, ki se je rodil v Gorenjem Trbiju 27. julija 1. 1688 (ali 27. aprila 1. 1699, Enciclopedia Italiana), kakor trdi Podrecca 1.98; ali pa (po poročilu profesorja Trinka) v Čedadu, kakor se razvidi iz tamošnjih krstnih zapiskov. Bil je sin revnih staršev in se učil v Čedadu in Benetkah, kjer je postal učitelj pesništva in govorništva v zavodu za plemiške mladeniče. Ta čas (1. 1740) je spisal knjigo "Specimen de ortu et progressu morum" in si pridobil z njo tolikšno slavo, da ga je beneški senat imenoval profesorjem na vseučilišču v Padovi. O njegovi učenosti se trdi, da ni bilo znanosti, katere bi Štelin vsaj nekoliko ne poznal. Spisal je mnogo razprav, pesmij in govorov v grškem in latinskem jeziku. Njegova prozajična dela so izšla 1. 1778 in 1781, pesniška pa 1. 1782. Umrl je v Padovi 17. januarja 1. 1770.

archivio personale

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri