31 ago 2019

Božičev film “Zgodbe iz kostanjevih gozdov”, ki je bil posnet v Benečiji, bodo predvajali v Torontu








Film “Zgodbe iz kostanjevih gozdov”, prvenec režiserja Gregorja Božiča, ki so ga marca in aprila 2016 snemali v Nadiških dolinah, bo doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, kjer ga bodo predvajali 8. septembra.
 Film je rezultat italijansko-slovenske koprodukcije (za slovensko stran je producent hiša Nosorogi, ki jo vodi Marina Gumzi, za italijansko pa družba Transmedia Igorja Prinčiča). Projekt so podprle tudi glavne evropske, slovenske, italijanske in deželne filmske ustanove (na primer Film Commission FJK oziroma Sklad za avdiovizuelne medije FJK), film pa si je zagotovil tudi financiranje s strani italijanskega ministrstva za kulturne dobrine in dejavnosti ter turizem.
 Podlaga, ki daje filmu strukturo, je drama Rekviem Izraelca Hanoha Levina, katere osnovna ideja izhaja iz treh zgodb Čehova, vse to pa dopolnjujejo še pripovedi iz beneškega ljudskega izročila. Scenarij sta napisala Božič in Gumzijeva, ki sta ga nato še razvila in med snemanje ter v stiku z okoljem in domačini dopolnjevala.
Zgodba je postavljena v sredino 20. stoletja in se odvija v zapuščenih vasicah v Benečiji na tedanji italijansko-jugoslovanski meji, kjer je bila po drugi svetovni vojni velika revščina in kjer je zaznati stopnjujočo se politično napetost med sosednjima državama. Gre pa nekako za pravljico o izoliranosti, osamljenosti in toženju za neuresničenim, do izraza pa prihajajo tudi sanje in magični pogled na svet. Neke vrste “teaser” za celovečerec, pa je bil kratkometražni film “Šuolni iz Trsta”, ki ga je Božič prav tako snemal v Benečiji.
Med glavnimi protagonisti v filmu sta tudi Anita Kravos in Benečanka Dora Ciccone. Med nastopajočimi so tudi Massimo De Francovich, Giusi Merli, Ivana Roščić, Janez Škof, Tomi Janežič, Nejc Cijan Garlatti in Nataša Keser.
***
Anteprima internazionale per il film del giovane regista sloveno Gregor Božič ‘Zgodbe iz kostanjevih gozdov – Storie dai boschi di castagne’, girato prevalentemente nelle Valli del Natisone nella primavera del 2016, che sarà presentato al festival del cinema di Toronto domenica 8 settembre. L’opera è ambientata alla fine degli anni ’50. In una valle remota sul confine italo-jugoslavo, per sfuggire alla miseria del dopoguerra e alla crescente tensione politica tra i due paesi, uno dopo l’altro le persone lasciano il loro paese. Restano per lo più vecchi che vivono in piccoli insediamenti di pietra tra foreste oscure, e con loro le loro idee arcaiche sulla vita, le loro storie e i miti. Tra gli attori Massimo De Francovich, Giusi Merli, Ivana Roščić, Janez Škof, Anita Kravos, Tomi Janežič, Nejc Cijan Garlatti, Nataša Keser e Dora Ciccone.

http://novimatajur.it/cultura/bozicev-film-zgodbe-iz-kostanjevih-gozdov-ki-je-bil-posnet-v-beneciji-bodo-predvajali-v-torontu.html

1 commento:

  1. Božičev film “Zgodbe iz kostanjevih gozdov”, ki je bil posnet v Benečiji, bodo predvajali v Torontu

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri