VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

grafia testi

grafia testi

30 apr 2015

Na krilih zgodovine v Posočju- In volo sul fronte dell’Isonzo


Ritornare indietro nel tempo di cento anni e volare sulla linea del fronte italo-austriaco della prima guerra mondiale nella valle dell’Isonzo. È possibile grazie al simulatore di volo installato presso l’info point della fondazione “Pot miru” a Kobarid/Caporetto. Lo straordinario strumento è stato realizzato nell’ambito del progetto europeo “Alisto-Sulle ali della storia”.Informacijski center Pot miru v Kobaridu je z letošnjo turistično sezono bogatejši za simulator letenja. Njegov namen je spoznavanje zgodovinske dediščine območja, kjer se je pred sto leti odvijala soška fronta. Osnova simulatorja letenja so avstro-ogrske in italijanske vojne letalske fotografije, postavljene na digitalni model reliefa od Alp do Jadranskega morja. S simulatorjem letenja je tako mogoče opazovati zgodovinsko pokrajino iz prve svetovne vojne, njen današnji izgled ter primerjati spremembe, ki so nastale v pokrajini v obdobju zadnjih sto let. Simulator letenja je bil izdelan v okviru projekta Alisto – Na krilih zgodovine, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007-2013. Je eden izmed petih simulatorjev, ki so bili v sklopu projekta postavljeni v Sloveniji in Italiji. V Sloveniji se nahaja še v Divači, v Italiji pa v Lugu (Muzej »Francesco Baracca«), v Nervesi della Battaglia ter Tržiču (Monfalcone). Rezultati projekta Alisto – Na krilih zgodovine pa niso bili samo simulatorji letenja. Pridobljeno arhivsko gradivo o letalstvu na soški fronti je bilo predstavljeno tudi na več razstavah, v knjižni obliki, na didaktičnih pripomočkih za predstavitev šolskim skupinam, na to tematiko pa je bilo izvedenih tudi več simpozijev. V sodelovanju s Kobariškim muzejem je Fundacija v lanskem letu pripravila obsežno razstavo o avstro-ogrskem letalstvu na soški fronti, ki bo junija letos gostovala v stavbi Mestne občine Nova Gorica.

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir

Costume Valtorre

Costume delle donne dell'alta Valtorre di circa 90 anni fa.I costumi sono stati trasformati in abiti da portare ogni giorno.Questo è il motivo della loro sparizione.