VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

5 lug 2017

Mercato a Cividale come una volta -So predajal an zamenjal: čedajski targ, ku ankrat


Cividale, Čedad, Čidád. Paršli so dol par nogah, z bičikleto, s koriero, s “treninam”. Možje an žene, tudi otroc kajšan krat. Za predat tiste, kar so imiel an za kupit, kar je bluo potriebno. Kraji so bli nimar tisti: ta pred Puham, kjer se je ustavla koriera, na ženskem placu, na kakošjem placu, na placu od sierka an na tistem od gvanta, an še ta po tin kraj mosta, na prasečjem placu.
Vsi teli kraji, ki imajo italijansko ime pa je še puno Benečanu, ki jih kliče takuo, ki so jih klical ankrat, so v saboto, 1. luja, ratal an oder, saj so člani Beneškega gledališča, beneške folklorne skupine Živanit an kobariške skupine Trenin, kupe z našimi ramonikami, predstavli tiste, kar je biu ankrat beneški targ. Dvojezično predstavo z besedilom Marine Cernetig so napravli v okviru projekta ‘Cividale: po slovensko Čedad’.
“Otroc, gremo v Čedad! Tele besiede, kar san bla mikana, su veselu zuonile ku: Gremo v senjam.” Takuo se zmisle kajšan še donas. Takuo je bluo. Iti v Čedad je bluo za kajšnega an praznik, za druge pa velika fadija. Bluo je pa, skor za vse, potriebno: “Sudu niesmo tekrat poznal, si predau an si vzeu, kar so ti dajal…”
Je biu an poseban sviet, kjer se je čulo guorit po sloviensko, po laško, po italijansko, vse miešano. Za kajšnega je biu Čedad pa samuo adna točka, kjer se ustavit, popit kiek an iti napri. “Kostanj, kostanj se je tud uozilo v Laške an ga zamenjalo za sierak. S kakim konjam, s kakim mulam. So se kupe ložle vic družin, vien, de tud z burelo dva, tri žakja. Tuole dol po Laškin ti nieso nimar zamenjal. No čjolin, no čjolin…, so pravli, že kar so te zagledal…”, takuo se kajšan še donas zmisle. An kajšan drug bi lahko dodau: ku mi donas, tistim, ki hodejo po hišah predajat…
http://novimatajur.it/attualita/so-predajal-an-zamenjal-cedajski-targ-ku-ankrat.html

3 commenti:

 1. Mercato a Cividale come una volta

  RispondiElimina
 2. Cara Olga, che bello vedere queste tradizioni, non moriranno mai!!!
  Ciao e buona giornata con un abbraccio e un sorriso:-)
  Tomaso

  RispondiElimina
 3. Bello Olga, qui si trovano al sabato solo i banchi dei fruttivendoli.
  Serena giornata. Ale

  RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

dialetti della Benecia/Slavia friulana

dialetti della Benecia/Slavia friulana

grafia testi

grafia testi

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir