VOTAMI

classifiche

avviso

Questo sito utilizza i cookie per migliorare servizi ed esperienza del lettore. Se decidi di continuare la navigazione consideriamo che accetti il loro uso . Per le informazioni sulla Privacy leggere la Google Policies Privacy

Se continui nella navigazione accetti il loro uso. OK | Per +INFO

grafia testi

grafia testi

28 apr 2016

Medaglia al merito a Giorgio Banchig - Giorgio Banchig prejel medaljo RS za zasluge

È motivo di orgoglio per la comunità slovena vedere riconosciuto dalla vicina Slovenia l’operato di suoi esponenti. Martedì 26 aprile il presidente sloveno Borut Pahor ha conferito la medaglia al merito tra gli altri a Giorgio Banchig, tra i soci fondatori dell’editrice Most che pubblica il Dom, di cui per lunghi anni è stato caporedattore.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 26. aprila na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja medalje za zasluge. Za prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti je medaljo za zasluge prejel Giorgio Banchig, novinar, publicist, zgodovinar, dolgoletni urednik mesečnika oziroma štirinajstdnevnika Dom ter vsestranski kulturni delavec, ki velja za enega najboljših poznavalcev zgodovine Benečije. Predsedniku republike je v zahvali za prejeto odlikovanje izrazil globoko hvaležnost za to prizanje, ki ga je sprva presenetilo, saj je svoje delovanje smatral kot dolžnost do maternega jezika in slovenske kulture, in ni deloval zaradi odlikovanj. “Poznavanje lastne zgodovine je pravica, ki se je še posebej zavedaš, če si odrinjen na obrobje,” je bilo bilo izhodišče delovanja Giorgia Banchiga, ki je s svojim delom in delovanjem trajno zaznamoval prisotnost Slovencev v Benečiji.
Za neomajno prizadevnost pri delu v dobrobit zamejskih Slovencev v Italiji ter za krepitev njihove narodne in jezikovne zavesti je medaljo za zasluge prejel Drago Štoka, tržaški odvetnik, ki je s svojim javnim delovanjem začel že kot študent, svojo globoko zakoreninjenost v slovenstvu ter zavzetost za nacionalno emancipacijo in enakopravnost Slovencev v Italiji pa je izpričeval skozi celotno kulturno, publicistično in družbenopolitično kariero. Na današnji slovesnosti je izrazil zadovoljstvo, da je nagrajena zvestoba maternemu jeziku in koreninam, zvestoba zemlji in tradiciji, zvestoba slovenskemu narodu – “in prav zvestoba je vrednota brez katere naš narod ne bi obstal v svoji zgodovini.”

Medalje za zasluge so prejeli še goriški podjetnik Marjan Terpin, dopisnica RTV Slovenije iz FJK Mirjam Muženič, Karl Gadany, Gernot Kocher in Alojz Kos.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ

blog dedicato ai miei genitori V.TEDOLDI e J.MIKLAVČIČ
divulgatori della lingua slovena in Benečija attraverso il MATAJUR

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954

mons.Ivan Trinko-zamejski 1863-1954
Ivan Trinko in Tedoldi Vojmir

Costume Valtorre

Costume delle donne dell'alta Valtorre di circa 90 anni fa.I costumi sono stati trasformati in abiti da portare ogni giorno.Questo è il motivo della loro sparizione.