7 nov 2016

“Okus po mahu” udobiu Senjam beneške piesmi


V nediejo, 6. novemberja, je biu v telovadnici na Liesah finale 32. Sejma Beneške piesmi, ki ga vsake dvie lieti parpravlja kulturno društvo Rečan_Aldo Klodič. Lietos se je potegovalo za nagrade 19 piesmi v nediškem, terskem in rezijanskem slovenskem dialektu.
Udobila je piesam »Okus po mahu«, ki jo je zapiela in zagodla skupina »Zmotjens« (besiede Denise Vallar), muzika skupina »Zmotjens«), vebrala jo je s svojim glasovanjem publika. Mladi, ki imajo manj ku trideset liet, so le tisto piesem vebrali sa svojo narbuojšo. Publika je na 2. miesto uvarstila piesam “Valcer”, ki jo je zapiela mala Mila Morandini (besiede Ines Trusgnach, muzika Ivan Michelizza) in na 3. miesto “Stari Partaiza”, ki jo je izvedla skupina “Tke pleklets” (besiede Igor Cerno, muzika skupine “The preklets”).
Posebne komisije so vebrale za narlieuš besedilo tiste od “Ba tëu ä bet”, ki jih je napisu Rino Chinese, in za narlieuš muziko tisto, ki jo je za piesam »Na more« bit zluožu Franko Reja.
Novuost telega Sejma je nagrada Aldo Klodič. Saj je tele parvi festival brez zaslužnega kulturnega dieluca, ki je od samega začetka biu glavni pobudnik an duša Sejma. Zatuo so organizatori pomisnili napravili od lietos naprej adno posebno nagrado, adan poseban premio za piesam, ki se buj parbliža stilu, pisanju Alda Klodiča. Se pravi, de piesam muora bit intimna, melodična, ritmična, direktna in povezana, na Slovence v videnski provinci. Nagrajena je bla “Ueku devete”, ki jo je zapieu Fabio Feruglio. (pesiede Pio Cencigh, muzika Fabio Feruglio).
Na 32. Sejmu beneških piesmi je bluo puno novih pievcu in skupin al’ bendou. The fajni trio, Zmotjens, Fabio Feruglio, The Travelers, Andrej Kreševič, Flavio Cerno, Silvana Chiabai, Malca Kumar, Sharp, mala Mila Morandini. Blizu telih novih so bli tisti, ki so že vičkrat sodeloval’ na Sejmu. The Preklets, Davide Clodig, Ikeia Feletig, Sons of a gun, the Skypdrops, Elena Guglielmotti in Jani Skočir.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri