6 mag 2017

Cultura della Benecia a Šmartno - Beneška kultura v Šmartnem


“Mi se borimo še donas za naš jezik an našo kulturo, ponosni smo na dvojezično šuolo, na multimedialni muzej SMO, na muzeje, ki so po vaseh, na delovanje vsieh naših društeu.” Takuo je Marina Cernetig predstavla kulturno realnost naših dolin na začetku otvoritve skupinske razstave ‘Benečija med pravljicami in resničnostijo’, ki je bla v petak, 28. obrila, v Hiši kulture v Šmartnem, v Goriških Brdih.
Marina je natuo pru lepuo predstavla Nediške doline s pravcami od krivapet, od Krajice Vide, od škratou, na koncu pa je povezala vse tuole z legendo od hudičevega mostu. Za njo sta poviedali še adno pravco tudi Bruna Balloch (v terskem narečju iz Subida) an Ada Tomasetig.
Predsednik društva beneških umetniku Giacinto Jussa je pa predsatvu umetnike, ki do 18. maja razstavljajo v liepih prestorih Hiše kulture: Silvana Buttera, Loretta Dorbolò, Elena Guglielmotti, Manuela Iuretig, Giacinto Jussa, Sandra Manzini, Luigi Moderiano, Dario Pinosa, Claudia Raza, Luisa Tomasetig, Moreno Tomasetig, Nadia Tomasetig, Barbara Tomasino, Antonio Trinco an Lucia Trusgnach – Škejcova.
Za glasbo sta poskarbiela Igor Cerno an Davide Tomasetig, ki sta predstavla piesmi v terskem, rezijanskem an nadiškem narečju.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri