21 dic 2017

Dolci natalizi del Valcanale - Božično pecivo v Kanalski dolini

Specimo vanilijeve rogljičke!
Prepariamo i Vanillekipferl!

Boma spekle vanilji kipflce1Priprave na božične praznike se v Kanalski dolini začnejo že nekaj tednov prej, saj po stari navadi spečejo po domovih božične piškote. Nekoč so to dejavnost opravile predvsem ženske. Letos vam bomo s pomočjo Žabničanke Marije Moschitz v ziljskem slovenskem narečju razložili, kako pred Božičem v Kanalski dolini pripravljamo vanilijeve rogljičke oziroma kifeljce. Vanilijevi rogljički (v nemščini Vanillekipferl) so sicer vrsta piškotov, ki naj bi izvirala iz Avstrije in ki jo poznajo predvsem v Nemčiji ter na Južnem Tirolskem, Češkem in Madžarskem. Vanilijevi rogljički so običajno pri otrocih zelo priljubljeni in tudi njihov recept je primeren za otroke. Če se boste z njimi lotili skupnega pripravljanja piškotov, bo to zelo lepo doživetje za celotno družino.
BOMA SPEKLE VANILJI KIPFLČE
Za Bianahte, u naše daline, spečama uaščas vanilji kipflče, to sa zua prliubljane piškotne. Liatas uam boma pabedle, kak jiah nardima. Nucama 160 g putra, 50 g štaubcukra, 70 g zmliatah mandlnu, 200 g moče, 3 žlice cukra mpa n mau vanilji cukra.
  1. Moka, štaubcukr mpa putr zmiašama ukap mpa nrdima tsto. Pole diama cua mandlne mpa jiah fain zamiašma.
  2. S tstam nardima na blika kugua mpa ja diama, za pu ure, u nan huàdn krej.
  3. Ad tsta nardima doje rolne mpa jih zriažama u mikne koščlne.
  4. Z usàčam miknam koščalnam naprabma kipflče mpa jiah diama u topu ror na 200 ºC.
  5. Kipflče pastima 10 manut u roro mpa, še tople, jiah paualjama u cukr zmiašan z vanilji cukram.
SPECIMO VANILIJEVE ROGLJIČKE
Potrebujemo 160 g masla, 50 g sladkorja v prahu, 70 g mletih mandljev, 200 g moke, 3 jedilne žlice sladkorja in malo vanilijevega sladkorja.
  1. Moko, sladkor v prahu in maslo zgnetemo v gladko maso. Dodamo mandlje in testo ponovno pregnetemo.
  2. Oblikujemo kepo, ki jo pol ure postavimo na hladno.
  3. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih razvaljamo v majhne svaljke.
  4. Iz svaljkov oblikujemo rogljičke in jih položimo na pekač.
  5. Rogljičke pečemo 10 minut v predhodno ogreti pečici na 200ºC. Jih še tople povaljamo v vanilijevem sladkorju.
Boma spekle vanilji kipflceIn Valcanale i preparativi in vista delle feste natalizie iniziano già alcune settimane prima, visto che nelle case è ancora viva l’usanza di infornare i biscotti di Natale. Una volta tale attività era di competenza prettamente femminile. Quest’anno vi mostriamo come vengono preparati i Vanillekipferl, un tipo di biscotto di molto probabile origine austriaca, ma conosciuto anche in Germania, Alto Adige/Südtirol, Repubblica Ceca e Ungheria. I bambini di solito ne vanno matti e anche la loro ricetta è particolarmente adatta a loro. Prepararli tutti insieme in famiglia è sempre una bella esperienza.
Grazie all’aiuto di Maria Moschitz, sopra potete leggere le istruzioni per la loro preparazione nel dialetto sloveno zegliano parlato a Camporosso/Žabnice.
PREPARIAMO I VANILLEKIPFERL
Servono 160 g di burro, 50 g di zucchero a velo, 70 g di mandorle sminuzzate, 200 g di farina, 3 cucchiai di zucchero e un po’ di zucchero vanigliato.
  1. Amalgamiamo la farina, lo zucchero a velo e il burro fino a formare un impasto omogeneo. Aggiungiamo le mandorle e lavoriamo ulteriormente l’impasto.
  2. Formiamo una palla, che lasciamo riposare per mezzora al fresco.
  3. Dall’impasto riposato ricaviamo tante palline, che lavoriamo dando forma a piccoli cilindri.
  4. Curviamo i cilindri a forma di cornetto e li disponiamo su una teglia.
  5. Cuociamo i cornetti per 10 minuti in forno preriscaldato a 200ºC. Ancora caldi, li passiamo nello zucchero vanigliato.       http://www.dom.it/specimo-vanilijeve-rogljicke_prepariamo-i-vanillekipferl/#

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri