Specimo vanilijeve rogljičke!
Prepariamo i Vanillekipferl!

BOMA SPEKLE VANILJI KIPFLČE
Za Bianahte, u naše daline, spečama uaščas vanilji kipflče, to sa zua prliubljane piškotne. Liatas uam boma pabedle, kak jiah nardima. Nucama 160 g putra, 50 g štaubcukra, 70 g zmliatah mandlnu, 200 g moče, 3 žlice cukra mpa n mau vanilji cukra.
- Moka, štaubcukr mpa putr zmiašama ukap mpa nrdima tsto. Pole diama cua mandlne mpa jiah fain zamiašma.
- S tstam nardima na blika kugua mpa ja diama, za pu ure, u nan huàdn krej.
- Ad tsta nardima doje rolne mpa jih zriažama u mikne koščlne.
- Z usàčam miknam koščalnam naprabma kipflče mpa jiah diama u topu ror na 200 ºC.
- Kipflče pastima 10 manut u roro mpa, še tople, jiah paualjama u cukr zmiašan z vanilji cukram.
SPECIMO VANILIJEVE ROGLJIČKE
Potrebujemo 160 g masla, 50 g sladkorja v prahu, 70 g mletih mandljev, 200 g moke, 3 jedilne žlice sladkorja in malo vanilijevega sladkorja.
- Moko, sladkor v prahu in maslo zgnetemo v gladko maso. Dodamo mandlje in testo ponovno pregnetemo.
- Oblikujemo kepo, ki jo pol ure postavimo na hladno.
- Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih razvaljamo v majhne svaljke.
- Iz svaljkov oblikujemo rogljičke in jih položimo na pekač.
- Rogljičke pečemo 10 minut v predhodno ogreti pečici na 200ºC. Jih še tople povaljamo v vanilijevem sladkorju.

Grazie all’aiuto di Maria Moschitz, sopra potete leggere le istruzioni per la loro preparazione nel dialetto sloveno zegliano parlato a Camporosso/Žabnice.
PREPARIAMO I VANILLEKIPFERL
Servono 160 g di burro, 50 g di zucchero a velo, 70 g di mandorle sminuzzate, 200 g di farina, 3 cucchiai di zucchero e un po’ di zucchero vanigliato.
- Amalgamiamo la farina, lo zucchero a velo e il burro fino a formare un impasto omogeneo. Aggiungiamo le mandorle e lavoriamo ulteriormente l’impasto.
- Formiamo una palla, che lasciamo riposare per mezzora al fresco.
- Dall’impasto riposato ricaviamo tante palline, che lavoriamo dando forma a piccoli cilindri.
- Curviamo i cilindri a forma di cornetto e li disponiamo su una teglia.
- Cuociamo i cornetti per 10 minuti in forno preriscaldato a 200ºC. Ancora caldi, li passiamo nello zucchero vanigliato. http://www.dom.it/specimo-vanilijeve-rogljicke_prepariamo-i-vanillekipferl/#
Dolci natalizi del Valcanale - Božično pecivo v Kanalski dolini
RispondiElimina