V Reziji razstava “Püstave ubličïla anu šküfe tu-w Friulu – Maschere e costumi di Carnevale in Friuli”

foto di Stefano Morandini

In Val Resia il Carnevale è una di quelle piacevoli abitudini accompagnate dal ballo e dalla musica suonata con la citira e la bunkula.Quest'anno i soci del gruppo folcloristico resiano che compie i 180 anni di attività,hanno deciso di preparare qualcosa di particolare in questo periodo.Domenica 11 febbraio nella "casa resiana"verrà inaugurata la mostra delle  Maschere e dei costumi di Carnevale in Friuli.Sarà possibile ammirare le maschere tradizionali di Rezija,Rodda,Monte Fosca,Tarcento e Timau (Tischlbonga).Sarà possibile vedere filmati del Carnevale di queste località.,l'antropologo Valter Colle parlerà delle tradizioni carnascialesche.

V dolini Rezije je pustovanje eno tistih starih in izredno priljubljenih navad, pri katerih imata še vedno pomembno vlogo rezijanska ples in glasba, ki jo zaznamujeta cïtira in bünkula. Prav zato so se člani Folklorne skupine Val Resia, ki letos praznuje 180-letnico delovanja, odločili, da v sklopu prireditev, s katerimi nameravajo obeležiti ta svoj pomembni jubilej, pripravijo nekaj posebnega prav v pustnem obdobju.
V nedeljo, 11. februarja, bodo tako v Rozajanski kulturski hiši na Ravanci, odprli razstavo “Püstave ubličïla anu šküfe tu-w Friulu – Maschere e costumi di Carnevale in Friuli”. Na ogled bodo tradicionalne maske iz Rezije, Ruonca, Črnega vrha, Čente in Timaua (Tischlbonga), številne zanimive fotografije, predvajali pa bodo tudi zvočne in filmske posnetke s pustovanj v teh krajih. Na odprtju razstave bo zaplesala rezijanska folklorna skupina, o pustu in pustnih navadah pa bo spregovoril antropolog Valter Colle.A Resia 3 tipiche maschere le lipe bile maškare (belle bianche maschere)dove prevale il colore bianco ,in testa portano un alto cappello multicolore abbellito con fiori di carta e nastri.Le maschere brutte sono i "kukaci" e i "babaci"che indossano vestiti consumati ,il babac viene bruciato in piazza il giorno delle Ceneri. (Te din na pëpël).
V Reziji imajo tri tipične maske. Najbolj dragocene in najlepše so »te lipe bile maškare«, pri katerih prevladuje bela barva, okrašene pa so s trakci različnih barv, visoki klobuki pa so pokriti s papirnatimi rožami. Grši pa so »kukaci« in »babaci«, ki nosijo stare in obrabljene obleke. Babaca na pepelnično sredo tudi zažgejo sredi trga.

Commenti