4 mag 2018

Še ankrat smo te narbuj buogi part naše dežele, Dreka je pru te zadnja -

Drenchia/Dreka
Če je bluo trieba na kajšno vižo potardit tiste, kar je vsiem pred očmi, podatki, ki jih je prejšnji tiedan objavilo italijansko finančno ministrstvo, pričajo, de je naša Benečija te narbuj buogi part naše dežele.
Če pogledamo davčne prijave (dichiarazioni dei redditi), narete lieta 2017, na zadnjih desetih mestih med občinami Furlanije-Julijske krajine ušafamo pet kamunu Nediških dolin, kupe z njim pa sta tudi Bardo an Tipana.
Zadnja na lestvici (classifica) je Dreka, kjer je 106 ljudi poviedalo, ki dost so zaslužil. Podatki nam kažejo, de je v tisti občini vsak med njim povprečno (in media) zaslužu 12.328 evru. Vič ku pu med njim (65) potegava penzjon.
Subit pred Dreko, na zadnjih mestih tele lestvice, so Tipana, Sauodnja, San Giorgio della Richinvelda, Bardo, Garmak, Forni di Sotto, Števerjan, Sriednje an druge. No malo buojš stojijo kamuni ku Podbuniesac, Podutana an predvsien Špietar, ki je občina Nediških dolin, kjer prebivauci zaslužejo povprečno narvič (19.296 euru), pa je vseglih nimar zlo deleč od te narbuj bogatih. Parva občina na teli lestvici je Moruzzo (vsak prebivalec zasluže tam povprečno 26.483 euru). Med “buj bogatimi” so tudi slovienske občine na Taržaškem: Repentabor, Zgonik an Devin-Nabrežina.
Od vsieh podatkou finančnega ministrstva, pa vaja pogledat kupe še tele: v sedmih občinah Nediških dolin je lansko lieto plačalo davke kupe 4.213 judi, od telih pa jih je 1923 (parbližno 45%) v penzjonu.
Ries je tudi, de v cieli daržavi naša dežela nie med parvimi, saj je na danajstem mestu. Te narbuj bogata občina v Italiji je Lajatico blizu Pise, v Toskani, kjer so prebivauci povprečno zaslužil 46.842 evru.

Nessun commento:

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri