5 ago 2018

Fotogalerija: Bobni miru v Kobaridu- Tamburi di pace a Caporetto


Ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne je bila v sredo, 1. avgusta, v Kobaridu prireditev “Bobni miru – 2018”. Osrednji dogodek je bil koncert Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra /European Spirit Of Youth Orchestra – ESYO pod umetniškim vodstvom Igorja Corettija Kureta in s spremno besedo tržaškega pisatelja in novinarja Paola Rumiza. Sedemdeset mladih glasbenikov sicer pod vodstvom Kureta in v spremstvu Rumiza že od 18. julija nastopa v okviru turneje Trans Europa Express – Bobni miru 2018, ki na italijanski strani poteka v deželah Marke, Veneto, Emilija-Romagna, Furlanija-Julijska krajina (v torek, 31. julija, je bil tako koncert tudi na gradu Sv. Justa v Trstu), Trentinsko-Južna Tirolska in Toskana. Umetniška ekipa z glasbo Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra in mislimi Paola Rumiza pripoveduje o miru, vojni, o mejah in razmerah v Evropi. Izbor misli Rumiz, ki z orkestrom sodeluje že štiri leta – nastal je namreč ob začetku obeleževanj 100-letnice prve svetovne vojne – črpa iz svojih knjig “Kot konji, ki spijo stoje” in “Trans Europa Express”.
Na slavnostni prireditvi, katere častni pokrovitelji so bili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Italije Sergio Mattarella in Evropski parlament, so mladi iz enajstih držav sveta tudi podpisali Zavezo za mir in s tem simbolnim dejanjem pozvali k razmisleku, kako veliki vrednoti sta mir in spoštovanje.
Prireditev so organizirali Fundacija Poti miru v Posočju, Kobariški muzej, Občina Kobarid, Posoški razvojni center, slovenski Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne, Šola za mlade glasbenike iz Trsta in Dežela Furlanija-Julijska krajina. Prireditev se je odvijala tudi v sklopu evropskega projekta Networld – Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries (financiran je bil v sklopu Podonavskega transnacionalnega programa).


1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri