SSO tudi za beneške Slovence - La SSO per gli sloveni e le nostre valli


Občni zbor Sveta slovenskih organizacij v Špietru
Svet slovenskih organizacij gleda naprej in bo še tarduo dielu za Slovence v Italiji, med katerimi ima še posebno par sarcu Benečane, Rezijane in Kanalčane, ki so narbuj potriebni pomoči, de obvarvajo svoj slovenski jezik in svojo slovensko kulturo, pa tudi de bojo še naprej živieli v svojih vasek pod Matajuram, Kaninam in Višarjami. Sodelavu bo z vsiemi, ki se zaries trudé za dobro naših ljudi, brez nikoli pozabiti na svoje korenine, ki so slovenstvo, demokracija in kristjanstvo.
Tuole je sporočilo, ki je paršlo s 14. rednega občnega zbora (kongresa) Sveta slovenskih organizacij, ki je biu 16. novemberja v sali kamunskega konseja v Špietru, s številnimi gosti iz Furlanije Julijske krajine in Slovenije ter sevieda z delegati iz vsieh treh provinc, v katerih živé Slovenci.
Občni zbor je pokazu, kakuo je dielo SSO močnuo in spoštovano tudi v videnski provinci. »Gremo takuo naprej,« je svoj pozdrav zaparu špietarski šindik Mariano Zufferli, tudi v imenu te drugih sedmih domačih šindiku, ki so sedieli v parvih varstah.
Walter Bandelj
Predsednik SSO Walter Bandelj se je z močnimi besiedani zavzeu za Slovence v Benečiji, Reziji in Knalski dolini. »Mrtvi smo brez naših prelepih dolin, ki so povsem pozabljene s strani države, dežele in medobčinskih zvez ter se nahajajo povsem na robu prepada. Zakaj se ni naredilo nič v teh letih za te doline? Mogoče pa te doline niso bile strateškega pomena? Prepričan sem, da se je uporabljalo isto kopito in glede, da je malo volilcev, nima pomena se z njimi posebej ukvarjat. Žalostno, vendar je tako! Ukinitev gorskih skupnosti je bila prava katastrofa, ustanovitev medobčinskih zvez je povzročila še večjo škodo. V tem času pa se onkraj meje, v Bovcu, v Kobaridu in v Tolminu uspešno pripravljajo in iščejo pravo smer za bodočnost Zgornjega Posočja. To čezmejno področje ima iste gorate karakteristike na obeh straneh meje, zaradi tega ne more biti izgovorov, da se ne da. Prevečkrat uporabljamo stavek “non se pol”, prevečkrat zvračamo krivdo na Evropo, na begunce, na pomanjkanje varnosti in še bi lahko našteval.(…) Pravilna je torej odločitev županov, ki so danes prisotni in se jim zahvaljujem, da so z okrepitvijo čezmejnega sodelovanja ustanovili cluster občin. Tacluster, ki se naslanja na evropski duh in ima razvojno vizijo tega predela Benecije na podlagi sodelovanja in skupnega dela«.
Česnik in Bandelj
Vsak s svoje funkcije so obljubili pomuoč minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, predsednica državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, senatorka Tatjana Rojc, italijanski poslanec v Državnem zboru Felice Žiža, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, deželni svetnik in tajnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila, presdsednik skupščine furlanskih občin Diego Navarria, predsednik Italijanske unije v Sloveniji in na Hrvaškem Maurizio Tremul in predsednik SKGZ Rudi Pavšič. V dvorani so bli še trije regionalni konsiljeri: Giuseppe Sibau, Danilo Slokar in Massimo Moretuzzo.
Za občni zbor je SSO parpravu tudi prekrasen video o lepotah Benečije v domačem dialektu. Lahko si ga vsak pogleda na našem spletnem portalu www.dom.it.
Na občnim zboru v Špietru so tudi vebrali ljudj, ki bojo pejali naprej SSO v naslednjih treh lietah.
Za vidensko provinco so bli izvoljeni v izvaršni odbor Ezio Gosgnach, Sandro Quaglia, Anna Wedam, Larissa Borghese in Luciano Lister; v nadzorni odbor Michele Coren (efektivni) in Veronica Galli (nadomestna), v razsodišče Giuseppe Qualizza (efektivni) in Loretta Primosig (nadomestna).
Novi izvršni odbor, se bo zbrau 5. dičemberja v Gorici, de bi izvolu regionalnega predsednika in provincialnepredsednike.
Nagrajenci
Na občnem zboru SSO v Špietru so dali priznanja zaslužnim članam in članicam, ki lietos praznujejo okoune oblietnice delovanja. Med članicami iz videnske province sta priznanje parjela naša zadruga Most, ki se je rodila 20 liet odtuod, in Zveza Slovenci po svetu, ki so jo nastavili v Žviceri 50 liet odtuod.
Na posebno vižo se je SSO zahvalu tudi Loretti Primosig, ki je puno liet dielala ku uslužbenka (impiegata) na čedajskem sedežu in je 1. otuberja sla na pension. Še naprej pa bo sodelovala s krovno organizacijo in še posebe z zadrugo Most, kjer je člancica upravnega odbora.
Seviede bo še naprej pisala za Dom. (J. H. – slike: Oddo Lesizza)

Commenti

  1. SSO tudi za beneške Slovence - La SSO per gli sloveni e le nostre valli

    RispondiElimina
  2. Cara Olga. ti faccio una mail per consigliarti un cambiamento nel tuo blog.
    Ciao e buona settimana con un forte abbraccio e un sorriso:-)
    Tomaso

    RispondiElimina

Posta un commento


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

Post popolari in questo blog

Come disinfettare le mascherine usate - Koronavirus, tako razkužimo maske

La palestra di arrampicata a San Leonardo

In onda sulla giusta frequenza