27 dic 2018

Veselo srečanje na meji, ki je ni več-Festoso incontro sul confine che non c'è più

V petek, 21. decembra, je minilo enajst let, odkar je Slovenija postala del schengenskega prostora. Na ta dan leta 2007 so se tudi v Benečiji in Posočju veselili padca “prekletega konfina”. Zato so pobratene organizacije Vzpi-Anpi iz Čedada in Nadiških dolin ter KO Združenja borcev NOB iz Kobarida prav na nekdanjem mejnem prehodu Štupca-Robič priredile lep praznik, da bi se vsi skupaj spomnili tistih veselih in – še posebno za ta prostor – pomembnih trenutkov. Srečanje na meji, “ki je ni več”, je bilo tudi priložnost za prvi uradni “čezmejni” nastop novega kobariškega župana Marka Matajurca, ki se dobro spominja tistih veselih trenutkov, ko so praznovali vstop Slovenije v schengensko območje. Matajurc je tudi izpostavil pomen povezovanja in poudaril, da zdaj res ni več nobenih ovir za okrepljeno sodelovanje med Benečijo in Posočjem na številnih različnih področjih.
Zbrani – srečanja so se med drugimi udeležili tudi župani Camillo Melissa (Podbonesec), Mariano Zufferli (Špeter), Daniela Briz (Remanzacco) in Enrico Basaldella (Moimacco), nekdanji načelnik upravne enote Tolmin Zdravko Likar, predstavniki partizanskih organizacij Elio Nadalutti, Dino Spanghero in Vojko Hobič – pa so si ogledali tudi dokumentarni film o padcu meje, ki ga je pripravil novinar Miloš Batistuta.
Spodaj je nekaj fotografij s srečanja.
http://novimatajur.it/attualita/veselo-srecanje-na-meji-ki-je-ni-vec.html

Il 21 dicembre di 11 anni fa la Slovenija è entrata nell'area di Schengen.In questo giorno del 2007 anche in Benecia e nell'oltre Isonzo si felicitavano della caduta del " maledetto
confine perciò
ANPI di Cividale e delle valli del Natisone.NOB di Kobarid proprio a Stupizza -
Robič hanno organizzato una festa per ricordare l'evento.Erano presenti i sindaci Camillo Melissa (Podbonesec), Mariano Zufferli (Špeter), Daniela Briz (Remanzacco) ed Enrico Basaldella (Moimacco),  Zdravko Likar ex prefetto di Tolmino,, i rappresentanti delle organizzazioni partigiane Elio Nadalutti,Dino Spanghero e Vojko Hobič.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri