17 gen 2019

Attualità-aktualno

Predsednik FJK Massimiliano Fedriga na prvem uradnem obisku v Sloveniji

Predsednik Dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga, ki je bil izvoljen na čelo deželne uprave konec aprila lani, je bil danes, 16. januarja, prvič na uradnem obisku v Sloveniji, kamor ga je povabil slovenski zunanji minister Miro Cerar. Glavne teme pogovora med Cerarjem in Fedrigo so bile izvajanje pravic Slovencev v Italiji, financiranje njihovih tiskanih medijev, vprašanje zastopanosti Slovencev v italijanskem parlamentu, vrnitev Narodnega doma v Trstu in skupni infrastrukturni in turistični projekti. Popoldne se je Fedriga sestal še s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem.

Odbornica Alessia Rosolen v Kanalski dolini: “Večjezični pouk mora biti sistemsko zagotovljen”

Večjezična šola mora v Kanalski dolini postati sistemsko urejena stvarnost, kot si že dolgo želijo krajevna skupnost, upravitelji, šolske ustanove in manjšinske organizacije, ki si odločno prizadevajo, da bi imeli vsi jeziki, ki se govorijo na tem območju enakovredno mesto v šolskem sistemu. Da so njihove zahteve utemeljene, se strinja tudi deželna odbornica za šolstvo Alessia Rosolen, ki si je v ponedeljek, 14. januarja, ogledala, kako v vrtcih in šolah v Kanalski dolini poteka eksperimentalni večjezični pouk, ki ga je s posebno postavko v višini 80 tisoč evrov v svojem proračunskem zakonu podprla tudi Dežela Furlanija-Julijska krajina. Alessia Rosolen je po svojem obisku ocenila, da bi morala biti Kanalska dolina oziroma način, kako na Tromeji spodbujajo večjezičnost, zgled za vse.
Več v tiskani izdaji Novega Matajurja 

In Slovenia aumenta la sicurezza stradale e diminuiscono gli incidenti mortali

La Slovenia rientra tra gli stati in cui, negli ultimi anni, la sicurezza stradale è in netto miglioramento. Dal Ministero delle infrastrutture hanno fatto sapere che nel 2018 i morti in seguito ad incidenti stradali sono stati infatti 92, il numero più basso degli ultimi 60 anni e dodici in meno rispetto al 2017. In forte diminuzione anche il numero degli infortuni gravi, causati da incidenti stradali, che si è fermato al di sotto degli 800 casi. Va ricordato che nel 1990 sulle strade slovene sono morte oltre 500 persone, così come nel 1994. Nel 2001 i morti sono stati per la prima volta meno di 300 e nel 2009 meno di 200.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri