8 feb 2019

Krivopetniki in tivù - Krivopetniki na televiziji

 Un gruppo di amici si incontra in paese. Tutti si accorgono di avere ricevuto lo stesso SMS e finiscono in un’avvenutra che li porta alla scoperta di antichi mestieri, strumenti e storie. Chi c’è dietro agli strani messaggi? Chi li osserva? E perché s’imbattono in persone e esperienze che spariscono nel nulla subito dopo?
Nella trasmissione televisiva Krivopetniki potremo conoscere il patrimonio culturale degli sloveni della provincia di Udine.
La serie di cinque episodi andrà in onda da domenica, 10 febbraio, ogni seconda domenica del mese alle 20.00 sul canale 103 (Rai 3 bis). La produzione della sede regionale della Rai è nata in collaborazione con l’Istituto per la cultura slovena-Isk e l’Istituto comprensivo statale con insegnamento bilingue sloveno-italiano Paolo Petricig di San Pietro al Natisone/Špietar. Autori e redattori della trasmissione sono Lucija Tavčar e Jan Leopoli, quest’ultimo anche alla regia. La fotografia e il montaggio sono a cura di STUDIO TRAK.

Skupina prijateljev se sreča na vasi in ugotovi, da so vsi prejeli isto čudno SMS sporočilo. Radovedni mladostniki se prepustijo dogodivščini, ki jih bo popeljala v skrivnostni svet starih predmetov, poklicev in zgodb. Kdo pa se skriva za čudnimi sporočili? Kdo jih opazuje? In predvsem – zakaj doživljajo ljudi in izkušnje, ki takoj zatem izginejo, kot da jih ne bi bilo?
V televizijski oddaji KRIVOPETNIKI bomo skozi doživetja štirih mladostnikov spoznavali kulturno dediščino Slovencev v Videmski pokrajini. Otroci bodo ugotavljali, čemu so služili stari predmeti, preizkušali se bodo v starih poklicih in opravilih in spoznavali stare zgodbe, mitološka bitja, pesmi, imena krajev in stvari. Prva oddaja se odvija v Mašerah, pod Matajurjem, kjer bodo izvedeli, kako so nekoč skrbeli za otroke, si v stari kovačiji izdelali »sarpin« in slišali pravljico o matajurskih škratih.
V oddaji nastopajo učenci nižje stopnje Dvojezične večstopenjske šole Pavel Petričič v Špetru. Produkcija Deželnega sedeža RAI nastaja v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo in mnogimi starejšimi prebivalci Nediških dolin, ki se še živo spominjajo povsem drugačnih časov. Dokumentarni niz želi poleg vedenj in praktičnih znanj, ki se danes izgubljajo, zabeležiti tudi melodijo in bogatost beneškega narečja. Dragocen sta prispevek Karle Kofol, etnologinje Tolminskega muzeja, ki je posrkbela za strokovne razlage predmetov kot tudi ilustracija v začetni špici, delo beneške umetnice Luise Tomasetig.
Niz petih pol urnih oddaj bo na sporedu od 10. februarja vsako drugo nedeljo v mesecu približno ob 20.00 na kanalu 103 (Rai 3 bis), na voljo pa bo tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija. Avtorja in urednika oddaje sta Lucija Tavčar in Jan Leopoli, ki podpisuje tudi režijo. Za sliko in montažo skrbi STUDIO TRAK.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri