6 feb 2019

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Židan na obisku v Trstu - Dejan Židan presidente del Parlamento sloveno in visita a Trieste.





Teden dni po prvem uradnem obisku predsednika Dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliana Fedrige v Sloveniji, kjer sta ga sprejela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in zunanji minister Miro Cerar, je v Trst prišel predsednik Državnega zbora Dejan Židan, ki sa ga spremljala še predsednica Skupine prijateljstva z Italijansko republiko Meira Hot in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. 

Židanov obisk je potrdil dobre odnose med Deželo Furlanijo-Julijsko krajino in sosednjo Slovenijo, kar je izpostavil tudi predsednik FJK Fedriga, ki je poudaril skupno kulturo, navade in zgodovino ljudi, ki živijo na tem območju. Židan pa se je na srečanju, ki sta se ga udeležila tudi podpredsednik Dežele Riccardo Riccardi oziroma predsednik Deželnega sveta Piero Mauro Zanin, zahvalil Fedrigi za podporo, ki jo je zagotovil manjšinskim tiskanim medijem, ko je vlada postavila pod vprašaj njihovo financiranje in s tem tudi njihov sam obstoj.
Židan se je s svojo delegacijo sestal tudi z delegacijo Deželnega sveta, ki so jo poleg predsednika Zanina sestavljali še Francesco Russo, Igor Gabrovec, Cristiano Shaurli, Tiziano Centis, Giuseppe Nicoli in Danilo Slokar. Govor je bil predvsem o usklajevanju zakonodaje predvsem na področju okolja, lokalne samouprave in pravic narodnih ter jezikovnih manjšin. Za to bi ustanovili skupno komisijo oziroma odbor, ki bi se ukvarjal s primerjanjem in usklajevanjem zakonom na tem obmejnem območju. Zamisel je predsednik slovenskega parlamenta ocenil kot zanimivo in je povabil deželno delegacijo, naj pride jeseni v Ljubljano, da bi začeli konkretno uresničevati ta projekt.
Sicer pa je predsednik Državnega zbora Židan večji del svojega obiska v Trstu, na katerem ga je spremljal tudi generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, namenil seveda slovenski narodni skupnosti v Italiji. Že dopoldne se je na Generalnem konzulatu Republike Slovenije srečal s slovenskim predstavništvom, ki so ga sestavljali slovenska senatorka Tatjana Rojc, predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič oziroma Walter Bandelj, deželna svetnika Igor Gabrovec in Danilo Slokar ter predsednica Institucionalnega paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenija Dobrila. Židan je obiskal tudi Tržaško knjižno središče, Primorski dnevnik in Srednjeevropski inštitut za zgodovino in kulturo Josip Pangerc.

Dejan Židan presidente del Parlamento sloveno in visita a Trieste.

Una settimana dopo la visita di Fedriga in Slovenia il presidente del Parlamento sloveno Dejan Židan ha incontrato Fedriga.La visita ha confermato i buoni rapporti tra le due nazioni.Fedriga ha ribadito che il FVG e la Slovenia hanno la stessa cultura,storia e usanze.All'incontro erano presenti anche il vice presidente del Consiglio regionale Riccardo Riccardi,il Presidente del Consiglio regionale Zanin ce ha ringraziato Fedriga per il sostegno ai media della minoranza slovena.Židan ha incontrato i rappresentanti delle organizzazioni della minoranza slovena...

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri