28 feb 2019

Tradicionalni Pust od vasi do vasi - Carnevale tradizionale nei paesi

Tradicionalni Pust od vasi do vasi
Carnevale tradizionale nei paesi

Lietošnji Pust je zlò dug a se bliža koncu. V nediejo, 3. marča bo Debelinca, Mali Pust bo v pandiejak 4. in Velik Pust pa v torak 5. V sriedo, 6. marča, bo Pepeunica in začne Post. Pustni cajt ima na našem teritoriju dugo in bogato zgodovino, sa’ etnografi pravijo, de pustovanje parhaja iz starih paganskih cajtu, kàr so naši predniki praznovali prehod iz zime na puomlad. Zatuo naše tradicionalne maškere so takuo farbane in imajo na sebe zvonove, de bi zbudili zemljo iz zimskega spanja. Tradicionalno pustinanje je iz vasi do vasi, iz hiše do hiše. Staro nadado so obvarvali posebno v nekaterih gorskih vaseh, kjer bo v zadnjih dneh Pusta še posebno živuo in veselo.
Čarnem varhu bojo v nediejo, 3. marča, Blumarji letal’ po poti dugi tri kilometre, ki peje do Pačejde in nazaj. Vsi so v bielo obliečeni, na harbatu imajo zuonove, na nogah unaste nogavice (kalcine) in žeke. Na glavi nosijo klabuk iz pledene slame, ki je oflokan na varhu. Ruonška skupina, v keri so škof, gaspuod nunac, pustje, zluodi, anjulac, bo pustinala v soji vasi v saboto, 2. marča. Ob 8.30 se zberejo par faružu in ob 9. bojo šli ob hiše do hiše. V nediejo, 3. marča, bojo Ruončanji pustinali v Špietru (odhod ob 10. iz slaščičarne Paradiso dei golosi). Njih tradicionalne fugure so pustje s klieščami, zluodi, anjulac, škof, gaspuod nunac in druge. V Marsinu so poznani zauoj velikega petelina in kakuoše pa so v skupini seviede te liepi in te garadi. Na pustno saboto bojo arzveselili Saržento, Špietar, Muost in Barnas. V Marsinu bojo v nediejo, 3. marča, od 10. ure naprej pustinali od hiše do hiše, narpriet v gorenjem koncu, natuo v Poceri in v dolenjem koncu. Tudi Matajurski pustje, ki imajo klabuk oflokan z rožami, in v skupini babo, ki nose moža tu koši, imajo v programu iti po vaseh. V saboto, 2. marča, na Tarčmunu, v Čeplešiščah, v Polavi, v Gabrovci, v Sauodnji, na Jeroniščah, par Jeline in par Mašere; na Debelinco pa v domači fari: Gorenje in Dolenje Pečnije, Starmica, Barca, Ložac in Matajur. Na Velik Pust, v torak 5. marča, imajo namien iti v Marsin. Srienjski pustuovi – te gardi, te liepi, veliki pust in pustica, škapjač, kraj in krajica, mož tu palude – bojo v saboto, 2. marča, v Gorenjem Tarbiju, v nediejo, 3. marča, pa v Sriednjem in Podsriednjem. V Mažeruolahbojo v saboto, 2. marča, po kakih desetih lietih spet ustrelili Pusta. te Križnast, te Kožnast in Minke bojo hodili od hiše do hiše. V Čenijeboli bo domača skupina, v kateri so lokalne maškere Gobon in Curle, šla od hiše do hiše v saboto, 2. marča, popudan. Pobierala bo jajca, salame in druge dobruote. Tradicionalni Pust bo v saboto tudi v Prosnidu. Lietos so zašili nove oblieke in bojo sodili Pustu. V Sedliščah v saboto ob 14.30 bo veselo in smiešno srečanje domače Republike in barškega Imperija. Tudi v Reziji je ob Pustu zlò veselo. Vse bo končalo na Pepeunico v Bili, kjer bojo zažgali Babaca.
Il Pust, carnevale tradizionale delle valli del Natisone, del Torre e di Resia, animerà una serie di paesi e borghi montani. È un’occasione da cogliere per ammirare le  caratteristiche figure e i riti ancestrali nel loro ambiente naturale. Appuntamaenti principali domenica 3 marzo a Montefosca alle 14.30 per la caratteristica corsa dei Blumarji, alle 9 a Rodda, alle 10 a Mersino, in tarda mattinata a Stregna e nel pomeriggio a Montemaggiore di Savogna. Sabato 2 marzo nel primo pomeriggio a Masarolis, Canebola, Micottis e a Prossenicco. Il Pust di Resia avrà quale palco principale il paese di San Giorgio, con il ballo domenica pomeriggio e il processo nonché il rogo del Babac la sera del Mercoledì delle Ceneri.https://www.dom.it/tradicionalni-pust-in-vasi-do-vasi_carnevale-tradizionale-nei-paesi/

1 commento:

  1. Tradicionalni Pust od vasi do vasi - Carnevale tradizionale nei paesi

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri