6 set 2019

Kdaj se bo Italija opravičila Slovencem za zločine fašizma-L'Italia quando si scuserà con gli sloveni per i crimini del fascismo?




Predsednik nemške države Frank-Walter Steinmeier je na spominski slovesnosti ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne prosil Poljake za odpuščanje za vse grozote, ki so jim bile storjene med vojno. “Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje,” je dejal v nemščini in poljščini. Teden prej je podobno storil v kraju Fivizzano v pokrajini Massa Carrara, ko je v nemščini in italijanščini prosil za odpuščanje v imenu nemške države za vse gorje, ki so ga morali pretrpeti Italijani zaradi nacističnih zločinov. Dodal je, da ga je sram tistega početja.
Svetovna javnost je z velikim odobravanjem pozdravila Steinmeierjevi gesti, ki sta bili v sozvočju s potezo nemškega premierja premierjem Willyja Brandta, ko je svojčas pokleknil in se priklonil pred spomenikom žrtvam v Auschwitzu. Ob teh dejanjih se nam vsiljuje vprašanje, zakaj nismo še nikoli slišali iz ust italijanskih državnih predstavnikov takšne izjave in opravičila naši narodni skupnosti, ki je pretrpela nemalo gorja v času fašizma?
Ne gre za poceni polemiko. Gre za dostojanstvo neke države, ki mora znati opraviti z napakami iz svoje zgodovine. Gre za moralno obveznost, ki bi nam veliko pomenila v času, ko se pripravljamo na 100-letnico požiga Narodnega doma v Trstu, ki ga je zgodovinar De Felice označil za “il vero battesimo dello squadrismo organizzato”. (r.p.)

http://novimatajur.it/senza-categoria/top/kdaj-se-bo-italija-opravicila-slovencem-za-zlocine-fasizma.html

1 commento:

  1. Kdaj se bo Italija opravičila Slovencem za zločine fašizma-L'Italia quando si scuserà con gli sloveni per i crimini del fascismo?

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri