12 set 2019

Verniki Kanalske doline še v skrbeh - Valcanale, fedeli preoccupati



Zdaj, ko se poletje poslavja in se približuje jesen, so verniki iz Kanalske doline malce zaskrbljeni. Potem, ko je februarja dolgoletni ukovški župnik g. Mario Gariup skupnosti v Lužnicah, Šenkatriji, Naborjetu, Ukvah in Ovčji vasi za vedno zapustil in tri leta po smrti žabniškega župnika monsinjorja Dionisija Mateuciga, verniki opažajo, da pri upravljanju župnij Naborjet -Ovčja vas, Ukve in Žabnice še naprej ni prave skrbi za domače jezike, v katere je močno ukoreninjena krščanska vera.
Naj spomnimo, da je v Kanalski dolini dvojezično bogoslužje – v italijanščini in slovenščini – ohranjeno še posebej v Ukvah in Žabnicah.
V Kanalski dolini je od decembra lani prisoten mladi slovenski pater, ki ga pa za zdaj videnska nadškofija ni stalno sprejela. V soglasju z nadrejenimi v Ljubljani in videnskim nadškofom Mazzocatom pomaga župniku Claudiju Bevilacqui v cerkvah Pastoralnega sodelovanja Trbiž. Ob tem bistveno prispeva k ohranjanju italijansko-slovenskega bogoslužja v Ukvah – ko je prisoten, saj v okviru novih pastoralnih sodelovanj stalnih duhovnikov ni.

Cerkev Sv. Filipa in Jakoba v Ukvah/La chiesa dei Ss. Filippo e Giacomo a Ugovizza
Kanalčani so ga sicer že dobro sprejeli – tako Slovenci, kot Nemci, Furlani in Italijani. Zelo cenijo njegova prizadevanja, da bi povezal skupnost, od otrok in mladih do odraslih in starejših.
V Žabnicah je tri leta po smrti žabniškega duhovnika Dionisija Mateuciga pa pogosto prisoten duhovnik pomočnik, ki slovenščine ne obvlada. Zadnje čase si prizadeva, da bi se v slovenščini najmanj naučil prebirati, a verniki opažajo, da je bogoslužje v cerkvi vse manj dvojezično in takšno ostaja še posebej na pobudo samih vernikov.
Ob tem ljudje ne razumejo, zakaj v Žabnicah mašuje duhovnik, ki slovenščine ne zna, ko bi lakho obrede vodil pater, ki skrbi za Ukve, ali slovenski sobrat, ki je v italijanščini, slovenščini in nemščini pastoralno odgovoren za Višarje. Drugi duhovnik bi lahko lažje maševal v vaseh Pastoralnega sodelovanja Trbiž, kjer se ne moli po slovensko.


   in alto a destra Cerkev Sv. Egidija v Žabnicah/La chiesa di Sant’Egidio a Camporosso

1 commento:

  1. Verniki Kanalske doline še v skrbeh - Valcanale, fedeli preoccupati

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri