25 dic 2019

Na Višarje pelje pametni telefon - Verso Lussari sullo smartphone


Že nekaj dni Kanalska dolina in še posebej romarji na Svete Višarje razpolagajo z zelo zanimivo novostjo. Preko pametnega telefona, slušalk in kod QR lahko na novo odkrivajo staro romarsko pot na Svete Višarje. S projektom MACA (www.maca.tours), oziroma v italijanščini »Museo a cielo aperto« (»Muzej na prostem«) so ob stari romarski poti do Svetih Višarij namestili desetino pisanih kažipotov. Preko kod QR, ki jih lahko s svojimi pametnimi telefoni berejo na kažipotih, imajo obiskovalci dostop do predstavitev, slik, pripovedi in posebnih vsebin. Zanimivo je, da so vsebine dostopne v italijanščini, slovenščini, angleščini in nemščini.
Stefanu Floreaniniju, ki je za ta novi projekt dal pobudo in ki ga je vodil, so ob strani bile razne ustanove, med katerimi tudi slovensko Združenje Don Mario Cernet za vsebine v slovenščini in društvo nemško govorečih Kanalčanov Kanaltaler Kulturverein za vsebine v nemščini. Tehniško sta sodelovala Federico Liva in Enzo Barone, ob strani so še bili društvi L’età dell’Acquario in Tree House, Žabniška soseska, p. Peter Lah, ki je v svetišču na Sv. Višarjah odgovoren za pastoralne dejavnosti, ter Monica Stroppolo iz trbiške tiskarne Tipografia Tarvisiana.
Projekt MACA, ki je pohodnikom na Sv. Višarje že dostopen, so javnosti predstavili v soboto, 14. decembra, v dvorani vaške soseske v Žabnicah.
Kažipote zaznamujejo štiri barve, ki so seveda povezane z določeno tematiko. Če bodo turisti in romarji s pametnim telefonom prebrali kodo QR, ki so jo natisnili na kažipot rumene barve, bodo obiskovalci imeli dostop do vsebin o zgodovini; rdeča barva je povezana s športom, zelena z naravo, sinja pa s kulturnimi zanimivostmi. Pester seznam ustanov in vključenih posameznikov, ki je sodeloval pri nastajanju projekta MACA, je obrodil precej kakovosten projekt. Med značilnostmi projekta predstavlja nadaljnje bogastvo dejstvo, da je vsak sodelavec prispeval s tem, kar ji najbolje uspeva.
Razen Federica Live in Enza Barona, se je Floreanini obrnil le na osebe iz Kanalske doline, saj je namerno stavil na domači človeški kapital.
Tako Stefano Floreanini kot tudi predsednik društva Kanaltaler Kulturverein, Alfredo Sandrini, predsednik društva L’età dell’Acquario, Fabrizio Colloredo in predstavnik Združenja Don Mario Cernet, Luciano Lister, so izpostavili pomen skupnega sodelovanja, brez katerega te pobude sploh ne bi bilo mogoče izpeljati. Predsednik Žabniške soseske, Maurizio Lattisi, je vse prisotne v dvorani soseske opozoril na to, kako je z novo pobudo nekako nastala virtualna enciklopedija, ki bo lahko dostopna vsem, in ki bi jo potencialno lahko še naprej nadgradili z nadaljnjimi vsebinami, povezanimi na nadaljnja področja.
Floreanini, ki si je za uresničevanje projekta vseskozi prizadeval, je drugače poudaril, kako predstavlja večkrat pokrajina, ki jo poznamo, z njenim kulturnim bogastvom neizkoriščen potencial. Kot si lahko na primer ogledamo muzej, brez da bi si zapomnili niti zelo pomembnih umetnin le, ker pogrešamo primerne razlage, tako bi lahko Kanalska dolina s pomočjo projekta MACA postopoma postala muzej na prostem. Tudi v ta namen bi jo po možnosti v prihodnjem nadgradili kot aplikacijo.


Po stari romarski poti od Zamlinov (v italijanščini Case Lussari) do Sv. Višarij se zgodovina, kultura in pobožnost prepletajo z naravo. Za slovenske uporabnike projekta MACA bodo zagotovo prava zanimivost domači toponimi v žabniškem slovenskem narečju, ki jih bodo lahko spoznali ob poslušanju avdioposnetkov v slovenščini. (Luciano Lister)

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri