18 dic 2019

Profesorji v okviru projekta Erasmus+ KA obiskali Benečijo

Medsebojno spoznavanje kulture podeželja v siršem evropskem kontekstu, ohranitev in spodbujanje fine motorike (gibi manjših mišic in mišičnih skupin, na primer v zapestju in prstih, pri različnih dejavnostih): to so ciliji projekta Erasmus+ KA, ki so ga pripravili Dvojezična šola Pavla Petričiča v Špetru, OŠ Bistrica Ob Sotli (Slovenija), I. Osnovna škola Varaždin (Hrvaška) in vzgojnega zavoda CEIP v Valencii de don Juan (Španija).
V sklopu projekta, ki bo namenjen dijakom prvega in drugega razreda nižje srednje šole, je skupina profesorjev zadnji teden novembra obiskala kraje, kjer je zgodovinsko prisotna slovenska jezikovna skupnost v Italiji. Med svojim obiskom pa je spoznala tudi kulturne značilnosti Benečije in društva oziroma organizacije, ki delujejo na tem območju.
Šest dijakov oziroma učencev iz vsake soudeležene šole bodo marca 2020 teden dni gostile družine otrok iz šole v Varaždinu.
Maja bodo šli v Valencio de don Juan v Španji. Z izmenjavami pa bodo nato nadaljevali v naslednjem šolskem letu: marca 2021 bodo otroke iz soudeleženih šol gostili v Špetru, maja pa v Bistrici ob Sotli.
Nosilec projekta je OŠ Bistrica Ob Sotli, ki je zanj dala pobudo, ko so profesorji na podlagi raziskav prišli do spoznanja, da ima v nekaterih evropskih državah “kar 50 odstotkov otrok, starih šest let, slabše razvito fino motoriko – kar je skrb vzbujajoče, kajti prsti neposredno sodelujejo v oblikovanju možganske skorje; posredno prek asociativnih področij sodelujejo pri oblikovanju korteksa (skorje) v nekaj možganskih režnjih.” Zato je projekt “osredotočen na reševanje naših trenutnih šibkosti: otroci so premalo spretni, so večinoma okorni in imajo velike težave s fino motoriko, ker imajo premalo aktivnosti doma”. Glavni cilj projekta je sicer “razviti in natrenirati vseživljenjske veščine, ki bodo izboljšale fino motoriko otrok in jim bodo prav prišle v življenju”.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri