16 gen 2020

V Posočju nesreča ne počiva



Gorski reševalci tolminske postaje so še drugo leto zapored primat po številu intervencij v državi prepustili bohinjskim kolegom. “Prav nič se ne pritožujemo,” se je nasmehnil njihov predstavnik, kronist in fotograf Miljko Lesjak.
Toda statistika je vseeno črna in prav nič ne kaže, da bi se trend obrnil.
Postaja GRS Tolmin je lani posredovala 88-krat v 73 reševalnih akcijah in 15 iskalnih intervencijah. Na terenu so reševali ali iskali 91 oseb, med katerimi se je kar za devet ljudi pot končala tragično, eno osebo še pogrešajo. Še 29 je bilo težje poškodovanih, 12 pa lažje. Helikopter je prispel na pomoč 27-krat, na 42 akcijah pa je gorske reševalce pospremil še zdravnik.
Kakor so še navedli v evidenci, so reševalci sedemkrat posredovali dvakrat v enem dnevu in trikrat našteli tri intervencije v 24 urah. Reševali so 45 tujcev iz petnajstih držav. Med njimi je bilo osem Čehov, po sedem Nemcev in Poljakov, štirje Francozi, po trije Švicarji in Japonci, med reševanimi pa sta se znašla tudi državljana Moldavije in Savdske Arabije. Na reševanjih so s terenci prevozili nič manj kot 3880 kilometrov. Za primerjavo: to je dobrih 100 kilometrov več od razdalje med Tolminom in norveškim Nordkappom.
Že vrsto let je GRS Tolmin, ki z izjemo Bovškega pokriva območje celotne severne Primorske, s statistiko med najbolj obremenjenimi postajami v Sloveniji, da rezultat ni še slabši pa gre pripisati dolgotrajnemu obdobju slabega vremena spomladi in jeseni, kar je preprečevalo aktivnosti v naravi. “Padalcev, ki redno polnijo našo statistiko, je bilo zaradi tega manj. Manj je bilo tudi jesenskih gozdnih opravil,” ugotavlja Lesjak.


Največ nesreč se predvidljivo zgodi v času poletne turistične sezone, prvič po desetletju pa novembra v statistiko niso vpisali ene same intervencije. “Dolgoletno povprečje akcij se nam dviguje. Še pred dvema letoma se je ustavilo pri 79 intervencijah, zdaj pa smo pri 82. Glede na razvoj aktivnosti in turizma v dolini pa nimamo nobenih utvar, da se bo trend ustavil, kaj šele obrnil,” predvideva.
Lesjak dodaja, da so njihove vrste zaenkrat dobro popolnjene in da jih je dovolj tudi v najbolj obremenjenem obdobju. Lani je 58 reševalcev opravilo 105 vaj in usposabljanj v obsegu 2681 ur. Opravili so tudi dežurstva na 103 pohodih, tekmovanjih in prireditvah v gorah.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri