2 nov 2012

MINISTRO DELLA DIFESA DELLA REPUBBLICA SLOVENA IN VISITA A CIVIDALE E RESIA


Ministro Hojs a Cividale e Resia

dal quindicinale dom.it
Non dimenticare le atrocità delle guerre per proseguire con convinzione sulla strada della pace, della collaborazione e dell’amicizia tra Italia e Slovenia sotto il tetto della casa comune europea. È questo il messaggio della cerimonia tenutasi mercoledì 31 ottobre davanti al monumento alla Resistenza a Cividale. 
Dopo aver deposto una corona d’alloro, il ministro della Difesa della Repubblica di Slovenia, Aleš Hojs, ha sottolineato che la commemorazione dei caduti non deve essere fine a se stessa. “Deve essere infatti un monito – ha affermato nel suo discorso – e un impegno nei confronti delle nuove generazioni di educarle a vivere nella pace, nella libertà e nella democrazia nell’Europa unita e senza confini”.
Lo stesso concetto è stato espresso anche dal sindaco di Cividale, Stefano Balloch. “La sua presenza, signor ministro, testimonia, se ce ne fosse ancora il bisogno, la volontà di superare diversità e incomprensioni che tanti sacrifici sono costati alle nostre terre in passato – ha affermato –. La nostra città ha saputo conquistarsi negli anni un ruolo nuovo nell’ambito di progetti internazionali che condividiamo con le vicine municipalità della Slovenia. Nel ricordo di quanti hanno perso la vita nella lotta contro il nazifascismo e in tutti il conflitti, perseguiamo la pace e la collaborazione nell’ambito della nostra patria comune europea”.
Alla cerimonia hanno partecipato numerosi amministratori comunali della fascia confinaria di Italia e Slovenia, rappresentanti delle associazioni combattentistiche e d’arma, esponenti delle forze dell’ordine.
Il ministro Hojs, con al seguito anche i militari della guardia nazionale slovena in alta uniforme, si è poi recato anche a Resia per rendere omaggio ai caduti della Resistenza nel cimitero di Oseacco. È stato accolto con tutti gli onori dal sindaco, Sergio Chinese, e dai rappresentanti delle organizzazioni slovene che operano in valle.

Mir,sodelovanje in prijateljstvo

 Ne semo pozabiti na grozoto vojn, da lahko nadaljujemo z odločnimi koraki na poti miru, sodelovanja in prijatljestva med Italijo in Slovenijo pod skupno evropsko streho. To je sporočilo slovesnosti, ki je potekala v sredo 31. oktobra v Čedadu pred spomenikom padlim v protifastičnem odporu.

Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Republike Slovenije Aleš Hojs. Tako je povedal: “Najprej želim prinesti iskrene pozdrave vlade Republike Slovenije in seveda dolžno spoštovanje in čast vsem padlim. Tu v Čedadu, v tem čudovitem historičnem mestu, ki ni samo stičišče furlanske njižine in alpskega sveta, ampak predvsem stičišče dveh narodov, dveh tistih strani, ki sta nekoč bili nasprotnici. Danes je drugače. Zgodovina se je z evropskimi narodi mnogokrat hudo poigrala. Ne samo zgodovina a tudi odločitve posameznikov so pripeljale k temu, da so evropski narodi trpeli, da so ljudje po neumnosti, po nedolžnem izgubljajli življenja in da smo izgubili dragocena leta in dragocene življenske sposobnosti. Mnogi so za novo Evropo dali svoja življenja. Mnogi so izgubili svojo prihodnost in mnogi od teh so dali največ, to je svoje življenje. Danes lahko živimo v miru, svobodi in demokraciji. V teh dneh, ko se spominjamo vseh naših pokojnih, je seveda prav, da se spomnimo še posebej ob tem pomniku vsek borcev, vseh partizanov, vseh tistih drugih žrtev, ki so dali svoje življenje za svobodo. In prav ta spomin ne sme biti samo spomin. To je velik opomin. Predvsem pa je zaveza naših generaciji, da vzgoimo mlade ljudi v neki drugačni perspektivi . Da jih vzgoimo v to, da bodo znali živeti v miru, svobodi in demokraciji v skupni Evropi brez meja. Da znamo živeti drugače danes dokazujemo pravzaprav vsi. Slovenski in italijanski narod sodelujeta z obiski, gospodarskimi izmenjavami, s kulturnimi srečanji. Skratka, eden in drug narod se zlijva. Obiski so samo potrditev medsebojnega zaupanja, spoštovanja in seveda tega, da želimo tudi v prihodnje graditi našo prihodnost skupaj”.
Podobne želje je izrazil čedajski župan Stefano Balloch, ki je poudaril tudi na plodnem čezmejnem sodelovanju. Prisotni so bili tudi številni občinski upravitelji iz Benečije in Posočja ter predsavniki borčevskih in veteranskih organizacij.
SourceURL:file://localhost/Users/rutar/Desktop/Gradivo%2031.%20oktobra/Hojs%20Cedad%20in%20Rezija%2031.%20oktobra/Hojs%20v%20Cedadu%20in%20Reziji.doc
V nadaljevanju se je minister udeležil spominske slovesnosti v Osojanah v Reziji, kjer je položil venec k spomeniku padlim partizanom in se tako poklonil žrtvam fašizma in nacizma v drugi svetovni vojni. Venec je k spomeniku položil tudi župan Občine Rezija Sergio Chinese. Minister se je domačinom v imenu Vlade Republike Slovenije zahvalil za vso skrb, ki jo izkazujejo obeležju. V nagovoru je poudaril, da so vojne zelo prizadele dolino Rezijo, zato se je spomnil partizanov in vseh drugih – v glavnem so bili to mladi fantje – ki so dali svoja življenja za svobodo. Spomin na padle v teh krajih je po ministrovih besedah tudi zaveza in opomin, in sicer zaveza, da znamo živeti v miru in sožitju ter da znamo vzgajati nove generacije, ki bodo v duhu medsebojnega sodelovanja, prijateljstva in dobrih meddržavnih odnosov naprej gojile prijateljstvo med narodi. Ministru za obrambo Alešu Hojsu se je za obisk v Reziji in počastitev spomina na padle v svojem nagovoru zahvalil tudi župan Občine Rezija Sergio Chinese.

Pri polaganju vencev so sodelovali gardisti Slovenske vojske. Slovesnosti so se udeležili tudi župani sosednjih občin v Italiji in Sloveniji, predstavniki italijanskih in slovenskih veteranskih in borčevskih organizacij ter načelnik Upravne enote Tolmin Zdravko Likar. S kulturnim programom sta slovesnosti obogatila Moški pevski zbor Golobar iz Bovca in Mešani zbor Žaga.
http://www.dom.it/mir-sodelovanje-prijateljstvoemil-ministro-hojs-cividaleem/

2 commenti:

  1. Cara Olga molto bello questo tuo post, ci fa capire e riflettere che nessuna guerra è giusta!!!
    Oggi abbiamo la fortuna di vivere in una Europa unita e libera, il resto sono cose che alla gente interessa poco, siamo tutti sotto un unico tetto, queste è il modo per proteggerci a vicenda.
    Ciao e buon fine settimana cara amica.
    Tomaso

    RispondiElimina
  2. Ciao Olga questa è una bella notizia
    un bel passo avanti,
    buon fine settimana

    Tiziano.

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri