1 lug 2015

Il pellegrinaggio dei tre popoli -Romanje treh dežel na Višarjah


Sabato 4 luglio ci sarà il tradizionale pellegrinaggio dei tre popoli sul monte Lussari. La santa messa, che sarà alle ore 11, sarà celebrata dall’arcivescovo di Udine mons. Andrea Bruno Mazzocato insieme ai vescovi di Lubiana mons. Stanislav Zore e di Klgenfurt mons. Alois Schwarz. Il pellegrinaggio dei tre popoli è nato nel 1982 su iniziativa dell’allora arcivescovo di Udine mons. Alfredo Battisti.
Po treh lietah bo spet ruomanje treh dežel, tuo je Slovenije, Furlanije Julijske krajine in Koroške, na Svete Višarje, na parljubljeni božji poti, ki jo že šest stuolietju in pou obiskujejo Slovenci, Furlani in Niemci. Bo v saboto 4. luja.
Škofje mislijo, de bo lietošnje ruomanje dobra parprava na Sveto lieto usmiljenja, ki ga je arzglasiu papež Frančišek in bo začelo 8. dičemberja.  Za naslou so zbrali »Z Marijo napruoti Kristusu, ki je obraz usmiljenja«.
Sveta maša bo ob 11. uri. Kupe z videnskin nadškofam msgr. Andrejem Brunom Mazzocatom jo bota molila ljubjanski nadškof mons. Stanislav Zore in krški (celovški) škof Alois Schwarz. Moltive in piesmi bojo v petih jezikih – latinskem, slovenskem, italijanskem, furlanskem in niemškem.
Skupno ruomanje Slovencu, Furlanu in Korošcu se je rodilo pru na Svetih Višarjah lieta 1982 na iniciativo rancega videnskega nadškofa msgr. Alfreda Battistija. Z navdušenjam sta jo sparjela ranjik ljubljanski nadškof msgr. Alojzij Šuštar in tekratni krški škof msgr. Egon Kapellari, ki je šele žiu.
Bla je preroška iniciativa, saj v tistih lietah se je želiezna zavesa zdiela zelo močna in je bla Slovenija pod Jugoslavijo in komunistično diktaturo.
Natuo je bluo ruomanje vsako lieto parvo saboto po Rožinci v adnim Marijinem svetišču  – parvo lieto v Furlaniji, drugo lieto v Sloveniji in trečje lieto na Koroškem. Lieta 2012 so škofje odločili, de bo tuole srečanje vsake tri lieta in nimar na Svetih Višarjah, ki so za pravo duhovno središče treh velikih evropskih kultur – slovanske, latinske in germanske.

1 commento:

  1. Il pellegrinaggio dei tre popoli -Romanje treh dežel na Višarjah

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri