8 ott 2015

Venerdì a Ugovizza si presenta il cd /V petak v Ukvah predstavitev CD-ja


Venerdì 9 ottobre, alle 20 nella chiesa di Ugovizza, il Coro parrocchiale presenterà il suo nuovo Cd dal titolo “Bogu in Mariji v čast, ljudem pa v veselje – Slovenske cerkvene pesmi, ki odmevajo v ukovški farni cerkvi” (“In onore di Dio e Maria, per la gioia della gente – Canti religiosi sloveni che risuonano nella chiesa parrocchiale di Ugovizza”), nato da un’iniziativa del direttore Oswald Errath e realizzato nell’ambito del progetto dell’associazione “don Eugenio Blanchini” per la valorizzazione della lingua slovena in tutte le sue espressioni in Valcanale, Resia e Slavia. Protagonista della serata sarà, naturalmente, il Coro parrocchiale di Ugovizza, ma interverranno anche il quartetto «Odmev» di Kamnik e la poetessa resiana Silvana Paletti.

V petek, 9. oktobra, bo v farni cerkvi Ukvah ob 20. uri domači cerkveni pevski zbor  predstavil novo zgoščenko slovenskih cerkvenih pesmi, ki je pred kratkim izšla z naslovom »Bogu in Mariji v čast, ljudem pa v veselje! Slovenske cerkvene pesmi, ki odmevajo v ukovški farni cerkvi«. 
Ob Cerkvenem pevskem zboru iz Ukev, pod vodstvom zborovodje in organista Osvalda Erratha, bosta nastopila še kvartet »Odmev« iz Kamnika in rezijanska pesnica Silvana Paletti. Povezovalec večera bo Aleksi Jercog, glasbeni urednik na Radiu Trst A. Nova cd plošča je nastala po zamisli ukovškega zborovodja Osvalda Erratha in s finančno pomočjo čedajskega Združenja Don Evgen Blankin v okviru svojega projekta »Učimo se, govorimo, odkrivajmo in ohranimo naš jezik v šoli, doma in v cerkvi«, sicer s sredstvi iz deželnega zakona za slovensko manjšino. Cerkveni pevski zbor iz Ukev, ki ga sestavlja osemindvajset pevcev različne starosti, se lahko ponaša s pestrim repertoarjem slovenskih liturgičnih pesmi. Danes spremlja zbor praznične obrede, vse do leta 2000 pa je nastopal tudi ob navadnih obredih. Zborovodja in organist Osvaldo Errath se že petintrideset let posveča izbiranju pesmi, ki jih zbor izvaja.Novi cd prinaša pesmi, ki so v slovensko govorečem prostoru znane ali manj znane, in sicer po eno za vsak čas liturgičnega leta.Med temi boste lahko poslušali pesem v čast ukovškemu zavetniku svetemu Boštjanu ter pesem v čast zavetnikoma Filipu in Jakobu. Glede na to, da je repertoar Marijinih pesmi cerkvenega pevskega zbora iz Ukev precej obsežen, so na cd-ju tri Marijine pesmi. Zgoščenka je tudi opremljena s knjižico z besedili.Združenje Blankin je podrlo izdajo cd-ja z namenom, da bi ohranili in oživeli verski in kulturni zaklad Kanalske doline, v okvir katerega spadajo tudi te pesmi. Saj, kot piše v priloženi knjižici, vsaka pesem, ki utoni v pozabo, predstavlja izgubo za celoten slovenski prostor. Pri organiziranju petkove prireditve sodelujejo še Združenje Don Mario Cernet in Občina Naborjet-Ovčja vas.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri