29 gen 2018

In onore di San Sebastiano - V čast Svetemu Boštjanu

Secondo una leggenda, secoli fa si era diffusa un’epidemia di peste così devastante, che a Ugovizza erano rimasti vivi solo cinque ragazzi. Per discutere il da farsi e organizzarsi per dare degna sepoltura al gran numero di morti, i giovani addolorati si diedero ritrovo sotto un pero. Quando si voltarono verso la cima che oggi si trova dietro l’odierna chiesa e che viene chiamata Čeva, notarono un giovanotto vestito da soldato, che stava venendo  loro incontro. I ragazzi gli chiesero chi fosse – ed il soldato rispose: «Sono San Sebastiano». Sebbene un po’ inquietati, i sopravvissuti gli chiesero consiglio sul da farsi e il santo rispose loro con saggi consigli, concludendo così: «Costruite qui una chiesa in mio onore ed io vi proteggerò da ogni malattia». Così i ragazzi iniziarono a costruire una chiesa proprio dove voleva il santo. Da allora, ogni anno la comunità di Ugovizza celebra la ricorrenza di San Sebastiano.


V soboto, 20. januarja dopoldne so kot vsako leto v Ukvah praznovali vaškega sopatrona svetega Boštjana. S tem, da mora v zadnjih tednih domači župnik Mario Gariup iz zdravstvenih razlogov ostati doma, je v soboto, 20. slovesno sveto mašo v slovenščini in italijanščini prišel darovat gospod Karel Bolčina, ki je župnik v Štandrežu pri Gorici in vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji. Glasbeno je mašo spremljal domači cerkveni pevski zbor.
V devetih dneh pred 20. januarjem (oziroma od 11.) se je pa odvijala tradicionalna devetdnevnica. Vsak večer so molili rožni venec in litanije za »duševno in telesno zdravje Ukljanov«, se pravi za vse tiste, ki so se oznanili.

Po stari legendi se je pred stoletji v Ukvah razširila huda epidemija kuge. Veliko domačinov je zbolelo in umrlo; živo pa je ostalo samo pet fantov. Da bi se dogovorili, kaj naj bi storili in kako naj bi lahko ustrezno pokopali visoko število pokojnih, so se žalostni fantje zbrali pod hruško. Ko so se obrnili do vrha za današnjo cerkvijo, ki ga imenujejo Čeva, so opazili mladeniča v vojaški obleki. Ta se jim je približal; fantje so ga pa vprašali, kdo je. Vojak je odgovoril: »Jaz sem svet Boštjan«. Kljub vznemirjenosti so ga preživeli fantje povpraševali, kaj bi lahko storili. Svetnik jim je odgovoril z modrimi navodili in na koncu rekel: »Tu zgradite cerkev v mojo čast in jaz vas bom varoval pred vsemi boleznimi.« Fantje so tako začeli graditi cerkev prav tam, kjer je hotel svetnik; od takrat se ukovška skupnost vsako leto poklanja svetemu Boštjanu.

1 commento:

  1. Cara Olga, eccomi per un caro saluto!!!
    Ciao e buon pomeriggio con un forte abbraccio e un sorriso:-)
    Tomaso

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri