16 ott 2018

Kanalska dolina privlači Slovence - La Valcanale attira gli sloveni


Iz leta v leto narašča v Kanalski dolini število turistov, ki pridejo si ogledat zanimivosti, ki so neposredno povezane z domačo slovensko skupnostjo. Kanalska dolina ponuja marsikatero naravno ali kulturno lepoto. Turisti pridejo si ogledat naravne posebnosti, kot sta Belopeški jezeri, Rabeljsko jezero, domači vrhovi ali planine. Hodijo po gorskih stezah ali po na novo urejenih poteh, kot so Puanina tour ali Weidachweg. Ustavijo se v Naborjetu, da bi si v Beneški palači ogledali Etnografsko zbirko, ali v Rablju, da bi obiskali rudnik. Kolesarijo iz vasi v vas, da bi obiskali cerkvice. Proti Svetim Višarjam se pa napotijo tako iz turističnih kot iz verskih razlogov.
Zadnja leta sami domačini opažajo, da je vse več posameznikov in organiziranih skupin, ki v Kanalsko dolino prihajajo, da bi spoznali kulturo in življenje domačih manjšinskih skupnosti. To velja tako za slovensko skupnost kot za nemško skupnost v Kanalski dolini. Na primer se obiskovalci iz Republike Slovenije zelo pogosto ustavijo v Ovčji vasi le, da bi si lahko ogledali nagrobni kamen Jurija Prešerna. Namreč potem, ko so manjšinski mediji in posledično mediji iz Republike Slovenije (sama Radiotelevizija Slovenije) razširili vest, da je prav v Ovčji vasi pokopan brat pesnika Franceta, je vse več organiziranih skupin v avtobusu ali skupin slovenskih kolesarjev, ki bi si radi ogledali kraj, kjer je pokojni duhovnik služboval v zadnjih letih svojega življenja. Skupine in avtobuse lahko opazimo še posebej ob koncih tedna.
Na žalost za nje še ne obstaja nobenega organiziranega sistema, na katerega bi se lahko naslonili, da bi spoznali kulturo in zgodovino domačih Slovencev. Skupine se tako organizirajo same po svojih močeh, ali se obrnejo na domača slovenska društva. Združenje Don Mario Cernet in Sks Planika pogosto predlagajo ali svetujejo, kaj bi si lahko ogledali in kje bi se lahko ustavili za pijačo ali kosilo. Skupine si pogosto ogledajo Ukve, Žabnice, Ovčjo vas, ali Naborjet, kjer seveda pustijo nekaj denarja najmanj v javnih lokalih. V sodelovanju z društvi, ki so povezani z jezikovnimi skupnostmi v Kanalski dolini, bi gotovo zasebni in javni akterji na turističnem področju lahko primerno zadovoljili tudi povezano povpraševanje.
Di anno in anno cresce in Valcanale il numero di turisti provenienti dalla Slovenia nonché dalle aree slovenofone della Carinzia e del Friuli Venezia Giulia. Per loro, oltre le bellezze naturali del territorio e il santuario del Lussari, è motivo di attrazione il desiderio di entrare in contatto con la comunità di lingua slovena della valle. Tre i luoghi più visitati c’è, a Valbruna, la tomba del sacerdote Jurji Prešeren, fratello del più importante poeta sloveno, France Prešeren.

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri