13 feb 2019

Polemike ob dnevu spomina: SKGZ in SSO pisala predsedniku Italije Sergiu Mattarelli


Na nesprejemljive izjave ob letošnjem dnevu spomina na fojbe in eksodus so se med drugimi odzvali tudi krovni organizaciji SKGZ in SSO, senatorka Tatjana Rojc, stranka Slovenska skupnost in nekdanji senator Stojan Spetič.
Krovni organizaciji sta pisali predsedniku Italije Sergiu Mattarelli. V dopisu sta predsednika Rudi Pavšič in Walter Bandelj izrazila “začudenje in globoko skrb v zvezi s tonom izrečenih besed med proslavljanjem dneva spomina”, češ da ni bila vsebina uradnih nagovorov še nikoli tako enosmerna, saj se je povsem zamolčala sramota fašizma. “Ta pristop gre v povsem nasprotno smer od tiste, ki so jo začrtali predsedniki treh držav Italije, Slovenije in Hrvaške na zgodovinskem srečanju ob koncertu miru v Trstu julija 2010, ko so se dogovorili, naj postane zavest o tragedijah, ki so jih doživeli prebivalci teh krajev, del skupne dediščine vseh nas: nič več vojn, nasilja, temveč vzajemno spoštovanje raznolikosti, spoštovanje tragedij in spoštovanje zgodovinske resnice, ki je ne bi smeli potvarjati in izkoriščati v politične namene,” sta dodala predsednika SKGZ in SSO ter Mattarello spomnila tudi na dragoceno delo, ki ga je opravila mešana italijansko-slovenska zgodovinsko-kulturna komisija na pobudo zunanjih ministrstev Italije in Slovenije. Pri tem delu so, kar zadeva italijansko stran, sodelovali strokovnjaki prof. Sergio Bartole (sopredsednik), prof. Fulvio Tomizza, sen. Lucio Toth, prof. Fulvio Salimbeni, prof. Elio Apih, prof. Paola Pagnini, prof. Angelo Ara, prof. Giorgio Conetti, prof. Marina Cattaruzza in prof. Raoul Pupo. SKGZ in SSO menita, da bi moralo biti to poročilo nujno upoštevano, ko se govori o številnih tragedijah teh krajev, “vključno z dramo eksodusa in fojb, ki nikakor ne sme biti pozabljena, ne zmanjšana, še manj pa izkoriščena”. Pavšič in Bandelj v svojem dopisu Mattarello seznanjata tudi z dolgoletnim sodelovanjem med slovensko narodno skupnostjo v FJK in ezulskim združenjem ANVGD “izhajajoč iz predpostavke vzajemnega spoštovanja pretrpelih krivic in nasilja vsak na svoji strani.” “Ravno to spoštovanje je omogočilo, da je duh medetničnega sobivanja in čezmejnega sodelovanja postal dediščina vseh nas, in prevetrilo različne duše tega pluralnega in večkulturnega območja. Toliko bolj velja to za obe manjšini, italijansko v Istri in slovensko v Italiji, ki predstavljata idealno povezavo teh krajev.” Pavšič in Bandelj sta ob koncu poudarila, da so ju prav zato “prizadele in užalostile besede, ki nimajo veliko opraviti s spravo in spoštovanjem spomina, saj je splošno znano, da med žrtvami fojb niso bili samo Italijani, ampak je bilo tudi več Slovencev in Hrvatov”, prv zato pa tudi pričakujeta večjo občutljivost, “da se ne izniči pomembno delo vseh tistih, ki so si več desetletij prizadevali zaceliti globoke rane, ki jih je zgodovina povzročila ljudem na teh mejnih območjih”. Mattarelli je še pred krovnima organizacijama pisal tudi bivši senator Stojan Spetič (njegov dopis lahko preberete TUKAJ  oziroma v italijanskem prevodu na tej POVEZAVI)
Senatorka Tatjana Rojc je ocenila, da je “skrajno neetično posluževati se mrtvih za nizkotno politično propagando, kar so storili Dipiazza, Salvini ali Tajani v Bazovici” in je preko svoje FB-strani napovedala tudi interpelacijo italijanskemu ministru za zunanje zadeve Moaveru Milanesiju, podpisala pa je že tudi peticijo, s katero številni zahtevajo odstop predsednika Evropskega parlamenta Tajanija.
V imenu stranke Slovenska skupnost pa je njen deželni predsednik Peter Močnik glede govorov predsednika republike Mattarelle na Kvirinalu, notranjega ministra Salvinija in predsednika evropskega parlamenta Tajanija v Bazovici, kjer se “Slovenci prikazujejo kot genocidni narod, ki naj bi se polastil italijanske zemlje s pobijanjem nedolžnih italijanskih prebivalcev Istre”, izpostavil, da “gre za popolnoma izkrivljeno zgodovino naših krajev, ki ne spoštuje zaključkov slovensko-italijanske vladne komisije zgodovinarjev iz leta 2000 in ki pozablja, da že od leta 1920 v krajih, ki so bili dodeljeni kraljevini Italiji po prvi svetovni vojni, z zasedbo Ljubljane pa tudi v osrednji Slovenij, obstajajo dokumenti Mussolinija in fašističnih veljakov, ki jasno načrtujejo iztrebljenje slovenskega naroda iz te zemlje na najbolj okruten način.” Pri SSK tudi poudarjajo, da se s tem ne skriva ali zanikuje ideoloških obračunavanj, vendar to ne pomeni, “da gre tu za genocid Italijanov”. “Zgodovina se ne začne in konča maja 1945. Zato bi se moral notranji minister Salvini zavzeti za celotno poznavanje zgodovine naših krajev v italijanskih šolah, od leta 1918 dalje. Predsednik evropskega parlamenta Tajani pa bi se moral spomniti, da je Evropa kraj miru in sožitja ter ne vzklikati, da sta Istra in Dalmacija italijanski, kar pomeni destabiliziranje meja znotraj Evrope. Župana Dipiazzo pa bi veljalo vprašati, ali se misli zavzeti za to, da bi se Italija opravičila Slovencem za vse žrtve italijanske vojske in fašistične državne oblasti, od Bazovice do Gramozne jame in požganih vasi ter njihovih pobitih prebivalcev v zaledju Trsta in Gorice,” je še napisal Peter Močnik (celoten zapis lahko preberete TUKAJ).

3 commenti:

  1. polemiche nella giornata del ricordo

    RispondiElimina
  2. Cara Olga, leggendo attentamente tutto!!! nessuno è colpevole!!!
    Riflettendo poi per bene, tutti sono colpevoli nessuno escluso.
    Ciao e buona serata con un forte abbraccio e un sorriso:-)
    Tomaso

    RispondiElimina
  3. I colpevoli sono gli italiani che hanno invaso la Slovenia,Poi in guerra si scatenano tutti gli odi ...con quello che segue.

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri