11 feb 2020

Šola daje stebre kulturnega življenja Posočja

S slovesno prireditvijo ob 100-letnici srednjega šolstva v zgornjem Posočju je Gimnazija Tolmin obeležila obletnico ustanovitve učiteljišča.
Edina srednješolska ustanova na tem območju uspešno kljubuje sodobnim izzivom in mladim ponuja kakovostno izobraževanje pred univerzitetnim šolanjem.
Kulturni dogodek Sto let znanja za razvoj so pripravili dijaki tretjega letnika in povzeli zgodovino izobraževanja, ki se je začelo z ustanovitvijo učiteljišča kmalu po prvi svetovni vojni.

Foto Gimnazija Tolmin

Kakor je dejala ravnateljica gimnazije Branka Hrast, je slovensko učiteljišče pomenilo vir znanja in kulture navkljub zvijači italijanskih oblasti, ki se je z odprtjem slovenskega učiteljišča v Tolminu izognila slovenski srednji šoli v Gorici: “Čeprav je bilo srednješolsko izobraževanje v slovenskem jeziku v Tolminu res kratkega diha, je dalo mnoge izobražence, ki so postali stebri kulturnega življenja v teh krajih. Tudi kasneje, ko je izobraževanje potekalo v italijanskem jeziku, so se v Tolminu šolali mnogi zavedni Slovenci, ki so na tak ali drugačen način pomagali premagovati vse izzive tistega časa, gojili kulturno življenje v celotnem Posočju in krepili narodno zavest naših ljudi.”

Foto Gimnazija Tolmin

Naslednica učiteljišča je Gimnazija Tolmin, ki se sooča z demografskim trendom območja, saj se je v njenih 50 letih obstoja število rojstev v Posočju s 540 znižalo na 140 rojstev na leto. “Vsak posameznik je za nas izredno pomemben in čutimo dolžnost poskrbeti, da bodo mladi kar najbolje razvijali svoje talente. V teh krajih jim zato zagotavljamo odlično izobrazbo, omogočamo jim razvijanje talentov na mnogih področjih ter jih pripravljamo na univerzitetni študij,” je izpostavila.
http://novimatajur.it/attualita/sola-daje-stebre-kulturnega-zivljenja-posocja.html

5 commenti:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri