27 apr 2018

Papeža Frančiška so povabili na Višarje - A Papa Francesco un invito a Lussari

V soboto, 21. aprila, je Cerkveni pevski zbor iz Ukev v jutranjih zgodnjih urah odpotoval z avtobusom iz Kanalske doline, da bi naslednji dan zapel med mašo v baziliki Svetega Petra. 27 cerkvenih pevcev so spremljali tudi drugi Kanalčani kot nekateri romarji iz furlanskega mesta San Daniele, ki bi se radi udeležili maše.
Po večurnem potovanju so udeleženci izleta bili v Rimu že za kosilo. V večnem mestu so si pevci najprej ogledali Vatikanske muzeje, ki gostujejo obilo umetnin iz raznih zgodovniskih dob, z znamenito Sikstinsko kapelo. Nato so seveda obiskali tudi baziliko Sv. Petra. Med sobotnim ogledom Vatikana jih je spremljal Stefano Marin iz Vatikanske žandarmerije, ki ima sicer furlanske korenine. Zvečer so si cerkveni pevci s spremljevalci privoščili večerjo v tipični restavraciji v sosednjem mestecu Frascati.
Naslednji dan je nekako predstavljal višek izleta v Rim. Udeleženci so opoldan bili na trgu Sv. Petra, ko je papež molil Raduj nebeška se Gospa.
S tem, da so kot vsako nedeljo molitev predvajali tudi po televiziji, so si opoldan tudi gledalci iz Kanalske doline in Ukev pred zasloni lahko ogledali skupino, ko je navdušeno dvignila transparent z napisom »Cerkveni pevski zbor Ukve-Ugovizza Friuli – Združenje Don Mario Cernet«. Že takšno močno doživetje je udeležence in cerkvene pevce globoko razveselilo in opogumilo za popoldanski nastop. Po kosilu so se pevci srečali z zborovodjem Vatikanske kapele, da bi imeli vaje. Ob 17.15 so tako glasbeno obarvali, tako v italijanščini kot v slovenščini, slovesno somaševanje v bazilik Sv. Petra, ki ga je vodil kardi- nal in tamkajšnji nadžupnik Angelo Comastri. Med duhovniki,
ki so ob tej priliki somaševali pod Petrovo katedro, je bil sicer tudi pater Peter Lah, ki ga v Kanalski dolini poznajo kot odgovornega za pastoralne dejavnosti v svetišču na Sv. Višarjah.
Po maši in pred povratkom v Kanalsko dolino je zbor nekaj minut nastopil samo za kardinala Comastrija, sicer s pesmimi v italijanščini, furlanščini, nemščini in slovenščini. Ukovški zborovodja Osvald Errath in predsednica Združenja Don Mario Cernet Anna Wedam sta pred pozdravi poleg nekaterih daril pustili še podobo Višarske Matere Božje s prošnjo, naj jo prinese papežu Frančišku. V priloženem pismu so Ukljani svetega očeta povabili, naj obišče Svete Višarje.
Kardinal in nadžupnik bazilike Svetega Petra, ki sta mu še posebej bili všeč pesem o črni Materi Božji in pesem Marija skoz življenje, je povabil
Cerkveni pevski zbor na drugi nastop v baziliki Svetega Petra.
Gre omeniti, da vse to se ne bi zgodilo brez pomoči Antonija Pischiutte iz mesta San Daniele. Prav on je največ zaslužen za to, da je Cerkveni pevski zbor iz Ukev nastopil v baziliki Sv. Petra. 83-letni Antonio Pischiutta je zelo pobožen in ima veliko prijateljev v Vatikanu, še posebej v okviru žandarmerije, kjer je v službi tudi inšpektor Stefano Marcon, ki ima korenine v Klužah. Še o zaslugi Antonija Pischiutte, ki je enkrat med mašo celo bil ministrant za papeža Frančiška, je sveti oče pozdravil Cerkveni pevski zbor iz Ukev med nedeljsko opoldansko molitvijo.
Cerkveni pevski zbor iz Ukev se prav tako zahvaljuje tudi kardinalu Angelu Comastriju, ki ga je toplo sprejel.
Dogodek je že vzbujal pozornost domačih slovenskih medijev in medijev iz Slovenije. (Luciano Lister)

1 commento:

  1. Papeža Frančiška so povabili na Višarje - A Papa Francesco un invito a Lussari

    RispondiElimina


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri