9 feb 2020

Ko se zapre luč v vladni palači…

Moram priznati, da mi niso znani vsi razlogi (lahko o njih le domnevam), zaradi katerih je predsednik vlade Marjan Šarec odstopil in predlagal predčasne volitve. Nekaj objektivnih razlogov je sicer obstajalo za takšno odločitev, denimo dejstvo, da koalicija, ko ji je Levica odvzela podporo, ni imela večine v parlamentu in si je morala “iskati” potrebne glasove med člani opozicije. Drži tudi, da se je med koalicijskimi partnerji včasih zaiskrilo, a ne v takšni meri, da bi sprožile politično krizo.
Verjamem, da v teh dneh potekajo mrzlična pogajanja na vseh ravneh in v vse smeri, da bi našli kvadraturo kroga. V glavnem se izoblikujeta dve možni rešitvi. Prva gre v smer predčasnih volitev, druga pa se usmerja v sestavo desno-sredinske vlade med Janševo SDS, Toninovo Novo Slovenijo (NSi) in manjšimi sredinskimi strankami. Cerarjeva Stranka modernega centra (SMC), ki ji napovedi ne zagotavljajo ponovnega vstopa v parlament, razpolaga z desetimi poslanci. In prav ta stranka je v središču pozornosti nekaterih strankarskih sogovornikov. V prvi vrsti to velja za Janeza Janšo oziroma za samega Marjana Šarca, ki ima v parlamentu 13 poslancev in ki je Cerarju ponudil skupno listo v primeru predčasnih volitev ter kandidaturo vseh ministrov, državnih sekretarjev in parlamentarcev SMC.
Do neke mere bo prav odločitev SMC pogojevala izbiro drugih strank. Nekaj podobnega velja v Italiji z Gibanjem 5 zvezd, ki ima v parlamentu največjo moč, napovedi, v primeru parlamentarnih volitev, pa mu kažejo precej slabše. Sicer tudi na desnici ni vse idilično. Bivša predsednica Nove Slovenije, evroposlanka Ljudmila Novak, je bila do Janše dokaj ostra in ugotovila, da če kdo s svojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav Janša. To se je v vsej njegovi politični zgodovini že večkrat pokazalo. Najprej s spotikanjem predsednika prve slovenske vlade Peterleta, potem s predčasno razpustitvijo Demosa, kar je pripeljalo do hitre vrnitve levice na čelo države, je bila kategorična Novakova.
Politični komentatorji napovedujejo, da bi bila v primeru predčasnih volitev v prednosti levosredinska koalicija. Problemi pa se kažejo v napovedi, da bi 4-odstotni vstopni prag v parlament s težavo dosegli stranki Cerarja in Bratuškove ter morda tudi Desus nove predsednice Aleksandre Pivec. Kritiko Šarčevi odločitvi je izrekel prvak Socialnih demokratov, predsednik parlamenta Dejan Židan, Levica pa računa, da bi na predčasnih volitvah povečala svoje parlamentarno zastopstvo.
Predsednik države Borut Pahor je začel s posvetovanji, da razume, ali se stranke nagibajo k predčasnim volitvah ali bodo oblikovale novo koalicijo. Če je med glavnimi igralci v političnem prostoru dovolj tega, kar povezuje, je mogoče oblikovati vlado brez predčasnih volitev, je povedal predsednik na nedavnem forumu slovenskih podjetnikov.
Skratka, velika zmeda, v kateri ni še jasno, kakšno pot bo ubrala slovenska politika. Običajno tisti, ki sproži vladno krizo, ni nagrajen na naslednjih volitvah.
To bi moralo predstavljati alarmni zvonec za Marjana Šarca, ki računa na dober volilni rezultat. Položaj je vse prej kot jasen in ljudje so zmedeni, zato se veča število tistih, ki ne bodo šli na volišča. Tako kot marsikje drugje, tudi v Sloveniji se ponuja priložnost populistom in desnim opcijam. Na vse to bi moral pomisliti premier v odstopu, ko se je odločil, da zapre luč v vladni palači. (r.p.)

1 commento:


Il tuo commento è l'anima del blog,
Grazie della tua visita e torna ogni tanto da queste parti , un tuo saluto sarà sempre gradito. *Olgica *

ultimo post

auguri